Jacobus Jan Cremer

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Jacob Cremer (1827-1880) was in de 19e eeuw een zeer bekend schrijver, voordrachtskunstenaar en kunstschilder met een grote voorliefde voor het toneel. Cremer wordt tegenwoordig vooral herinnerd vanwege zijn novelle Fabriekskinderen waarin hij de verschrikkingen van kinderabeid beschrijft.

Cremer heeft drie toneelstukken geschreven: Boer en edelman, Emma Berthold en Titulair. In 1865 werd een nieuwe schouwburg in Arnhem geopend met de premiere van Emma Berthold. Esther de Boer-van Rijk had in 1873 haar professioneel debuut met een rol in Emma Berthold.

Om de toneelwereld een positief imago te geven schreef Cremer de roman Tooneelspelers en de novelle De Fransche komiek en de baronesse (1854).

Een van de activiteiten van Cremer om het niveau van het toneel in Nederland te verbeteren was zijn poging om een Tooneelverbond op te richten. Het Toneelverbond moest een nieuw toneelgezelschap worden waar de beste Nederlandse acteurs aan verbonden zouden zijn tegen een goed salaris. Het verbond is er nooit gekomen.

Cremer was een uiterst succesvol voordrachtskunstenaar. Zijn optredens waren altijd uitverkocht. Hij kon daardoor zeer hoog honorarium bedingen. Cremer droeg alleen voor uit eigen werk.

Meerdere prozawerken van Cremer, zoals Anna Rooze en Kruuzemuntje, zijn omgewerkt en uitgevoerd als toneelstuk.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners