Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamHerman Linssen
Geboortedatum1934
Geboorteplaats Roermond

Herman Linssen zag zijn eerste circusvoorstelling van Circus van Bever in 1944 in Roermond, toen hij 10 jaar oud was. De vonk sloeg direct over, en hij vond het er allemaal zo mooi uitzien, dat hij thuis een circusmaquette van de tent, de wagens, en de dieren ging bouwen. In de jaren daarna ontwikkelde hij vooral een belangstelling voor de geschiedenis van het circus: hoe zag het er uit, hoe waren de persuitingen, hoe en waarlangs reisden de circussen? Deze interesse is later nog aangewakkerd door het zien van de tentoonstellingen over kermis en circus van Marja Keyser in 1976 in het toenmalige Toneelmuseum in Amsterdam.

In 1960 werd Herman Linssen kandidaat-notaris in het kantoor van zijn vader. Hij betrok daarvoor een kamer in het huis van zijn ouders in Weert. In zijn vrije tijd is hij doorgegaan met het bezoeken, verzamelen en documenteren van circus. Toen hij het kantoor van zijn vader overnam, had hij daarvoor wat minder tijd. Maar na zijn pensionering heeft Linssen al zijn vrije tijd gestoken in het verzamelen van circus en het doen van historisch onderzoek.

Uit liefde, belangstelling en bewondering voor het circus bezoekt hij circussen, en doet hij onderzoek naar de geschiedenis van het circus. In de loop der jaren heeft Herman Linssen een grote collectie opgebouwd, die van onschatbare waarde is voor de circusgeschiedenis wereldwijd.

De gehele collectie is in 2010 door Herman Linssen geschonken aan Theater Instituut Nederland (Collectie TIN). Een deel van de collectie - de groot formaat affiches - is in dat jaar al aan het TIN overgedragen.

Deze Collectie TIN wordt vanaf 2013 beheerd door Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Hermans Linssen is een Nederlandse circusverzamelaar en circushistoricus.

Video Herman Linssen en zijn Circuscollectie

Herman Linssen en zijn Circuscollectie

Promotiefilm. Camera en geluid: Renee Hoffmann. Copyright: Theater Instituut Nederland, 2011

De collectie van Herman Linssen

De verzameling van Herman Linssen omvat circussen wereldwijd, dus niet alleen van West Europa. Jaarlijks zijn er 450 nieuwe circusvoorstellingen. De collectie is grotendeels door ruilen, en voor een klein gedeelte door aankoop tot stand gekomen. Herman Linssen kocht bijvoorbeeld zelf bij circussen die hij bezocht altijd 15 programma’s tegelijk, die hij dan weer kon ruilen met verzamelaars over de hele wereld.

De collectie bestaat onder andere uit:

  • Meer dan 2000 boeken over circus
  • Meer dan 10.000 programmaboekjes van circussen. De collectie is voor wat betreft het circus in West Europa van na 1945 helemaal compleet. Voor de historicus Linssen zijn deze programma’s zeer belangrijk en interessant, omdat ze veel feitelijke informatie bevatten over wanneer een circus optrad, en met welke acts.
  • ‘De buitenkant van het circus’: hoe presenteert het circus zich. Foto’s van de tenten, van de auto’s, en oude ansichtkaarten daarvan. Herman Linssen heeft van 1960 tot 1990 zelf veel circussen bezocht en gefotografeerd.
  • De collectie Jacques Letellier. Documentatie van roofdierendressuur, de voorloper van het circus, met deels originele en deels copieën van foto’s.
  • 15.000 affiches. Circusaffiches zijn natuurlijk visueel heel interessant, hoewel het Herman Linssen altijd in de eerste plaats gaat om de feitelijke informatie op het affiche. Het oudste affiche in de collectie van Herman Linssen dateert van ca. 1830. Ruim 5000 groot formaat affiches zijn al aan het Theater Instituut Nederland overgedragen.
  • Prachtige getekende en geaquarelleerde afficheontwerpen van Antonin Magne en Gustave Soury.
  • Ruim 1200 prenten over circus.
  • Artiestenfoto’s, ca. 1930-1960, op soort artiest gerangschikt. (acrobaten, clowns, trapezewerkers etc).
  • Oude vakbladen op het gebied van variété en circus, heel belangrijk voor historisch onderzoek.
  • Een collectie knipsels over circus, zo is bijvoorbeeld de collectie over Circus in Amsterdam na 1945 compleet.
  • Reclamedrukwerk over circus.

Kaartsystemen over Circussen

Herman Linssen heeft aan de hand van de programma’s en de advertenties in vaktijdschriften een enorme documentatie van de historie van het circus aangelegd. In met name de tijdschriften vond Linssen actuele gegevens over waar circussen optraden en met welke artiesten in een bepaald jaar. Deze gegevens heeft hij geboekstaafd in een omvangrijk kaartsysteem, dat de ruggengraat van de collectie genoemd kan worden. De kaartsystemen omspannen de geschiedenis van 1883 tot 2010 en zijn gerangschikt op naam van circus.

Circusdatabank vanaf 1883

Op zogenaamde werkbladen, gerangschikt op jaar, heeft Herman Linssen de geschiedenis van het circus vastgelegd. Deze werkbladen vormen de neerslag van zijn historisch onderzoek. Bronnen daarvan naast de bovengenoemde vaktijdschriften, ook prenten, afbeeldingen in boeken, knipsels, etc. geweest. Ze zijn als het ware een ‘circusdatabank’ vanaf 1883.

Vele onderzoekers hebben inmiddels al de weg naar de collectie van Herman Linssen gevonden en gebruik gemaakt van zijn historisch onderzoek.

Bronnen