Help:Het aanmaken van een Productie-pagina

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar het help-overzicht.

'Productie'-pagina's

De productiepagina's vormen de kern van de Theaterencyclopedie. Op de website staan pagina's met informatie over tienduizenden professionele premières van voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest. Je vindt er onder andere informatie over de premièredatum en -locatie, de producent, en alle betrokkenen. In sommige gevallen zijn er ook scènefoto's, video's en/of ander aanvullend materiaal terug te vinden.

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf informatie aan te vullen, te verbeteren, of zelfs een nieuwe productiepagina aan te maken. Op deze pagina vind je meer uitleg over de punten waar je op moet letten. Onderaan deze pagina vind je deze uitleg ook in videovorm.

Het aanmaken van productiepagina's

Verreweg de meeste productiepagina's in de Theaterencyclopedie komen rechtstreeks uit de productiedatabase van de Theatercollectie. In deze database worden alle premières van professionele voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest, ingevoerd. Dit gebeurt over het algemeen nadat de première heeft plaatsgevonden. De informatie die in de database wordt ingevoerd, wordt automatisch doorgezet naar de Theaterencyclopedie.

Het kan natuurlijk voorkomen dat er tóch een productie in de Theaterencyclopedie ontbreekt. In dat geval heb je de mogelijkheid om zelf een productiepagina aan te maken. Dit kan je alleen doen als je bent ingelogd. Heb je nog geen account? Hier lees je hoe je een account moet aanmaken.

Om een nieuwe productiepagina aan te maken, ga je naar deze pagina. Je vult hier de paginatitel in van de aan te maken pagina.
Een paginatitel heeft de volgende opmaak: VOORSTELLINGSTITEL - PRODUCENT - PREMIÈREDATUM, waarbij de premièredatum de vorm kent van YYYY-MM-DD. Een voorbeeld is Hamlet - Toneelgroep De Appel - 2016-11-11.

Klik vervolgens op 'aanmaken of bewerken'.

Het invullen van productiepagina's

Het formulier van de productiepagina's bestaat uit vier verschillende tabbladen.

  1. Het tabblad Infobox Productiedatabase (Adlib)
    1. De informatie op dit tabblad komt rechtstreeks uit de productiedatabase en is alleen door de redactie van de Theaterencyclopedie te bewerken.
    2. Als je informatie in dit tabblad wilt aanvullen of wijzigen, bijvoorbeeld over de premièredatum of -locatie, of als je een affiche wilt plaatsen, dan kan je dit het beste doen in het laatste tabblad: 'Vrije aanvullende tekst'. De redactie zal zorgen dat je toevoegingen uiteindelijk op de juiste plek terechtkomen.
    3. Meer informatie over het toevoegen van bijvoorbeeld een affiche vind je op deze pagina. Het affiche kan je vervolgens ook plaatsen op het tabblad vrije aanvullende tekst, waarna de redactie ervoor zal zorgen dat deze op de juiste plek terechtkomt.
  2. Het tabblad Oorspronkelijke titel & inleiding
    1. In het veld ‘Gebaseerd op’ kan je een verwijzing plaatsen naar een al bestaande ‘Werk’-pagina op de Theaterencyclopedie. Als je bijvoorbeeld op een productiepagina van een Hamlet-voorstelling bent, kan je hier invullen: Hamlet - William Shakespeare. De onderliggende velden zijn specificaties van ‘gebaseerd op’. Ook hier geldt dat deze velden alleen door de redactie zijn in te vullen.
    2. Onder deze kleine velden vind je nog drie grotere velden. Hier heb je de mogelijkheid om een inleidende tekst te plaatsen, evenals informatie over het verhaal van de voorstelling, of de context, bijvoorbeeld als een voorstelling onderdeel is van een festival, of werd opgevoerd vanwege een speciale aangelegenheid.
  3. Het tabblad Betrokkenen bij realisatie
    1. Hier kan je informatie invoeren over alle betrokkenen bij de productie. Je ziet een hele rij met functies en termen staan, waarachter je de bijbehorende naam of namen kan invullen. Een uitleg over de definities van de termen die de Theaterencyclopedie hanteert, vind je op deze pagina. Je kan ook - indien aanwezig - klikken op de blauwe informatierondjes bij de termen zelf.
    2. Als je meerdere namen in een veld wilt invoeren, doe je dat door er een puntkomma (;) tussen te plaatsen.
    3. Uitvoerenden plaats je twee keer in het formulier. Eerst vul je alle namen in achter ‘uitvoerende(n), waarbij je de namen onderscheid door middel van een punt komma. Vervolgens vul je de namen nogmaals in, maar nu in het veld ‘Rolverdeling’. Daar heb je ook de mogelijkheid om de rolverdeling achter de namen te schrijven.
      1. Let op: het is nodig om allebei de velden in te vullen, om ervoor te zorgen dat enerzijds de naam zichtbaar wordt op deze productiepagina, en anderzijds om ervoor te zorgen dat de productie zichtbaar wordt in de carrièreoverzichten op de persoonspagina’s van deze mensen.
      2. De verdere onderverdeling van soorten uitvoerenden, zoals spel, dans of mime, hanteren we tegenwoordig niet meer. Alle uitvoerenden komen in de bovenste twee velden te staan.
  4. Het tabblad Vrije aanvullende tekst
    1. Hier kan je informatie kwijt die je niet kon plaatsen in een van de eerdere tabbladen, zoals foto’s en video’s, of de bronnenlijst. Geef in ieder geval altijd aan waar je je informatie vandaan hebt gehaald, zodat andere bezoekers zeker weten dat de informatie klopt.


Informatie en uitleg over de opmaak van teksten, of het toevoegen van bijvoorbeeld afbeeldingen of video's, vind je via het help-menu

Uitlegvideo