Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gebaseerd opFaust - Charles Gounod

De meer bekende Faust is een Franse grand opera in 4 bedrijven en een proloog, gecomponeerd door Charles Gounod op een libretto van Jules Barbier and Michel Carré naar het toneelstuk Faust et Marguerite van laatst genoemde. Dit toneelstuk was weer losjes gebaseerd op het eerste deel van de tragedie Faust, van Johann Wolfgang von Goethe. De originele versie van de opera werd nog uitgevoerd met gesproken dialogen. De opera ging in première op 19 maart 1859 in Théâtre Lyrique aan de Boulevard du Temple in Parijs.
Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of uitgebreider in het Engels.

Context

Mit neuen Decorationen und neuen Costümen

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




      Rolverdeling en uitvoerenden

      NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

      Faust: Dhr. Illenberger
      Mephistopheles: Dhr. Pichon
      Margarethe, ein Bürgermädchen: Mej. Holm
      Valentin, ihr Bruder, Soldat: Dhr. Wrede
      Martha Schwerdlein, ihre Nachbarin: Mw. Gerlach
      Siebel, Student: Mej. Seewaldt
      Brander, idem: Dhr. Jacoby
      Erster Bürger: Dhr. Dienemann
      Zweiter Bürger: Dhr. Peters (zanger)
      Dritter Bürger: Dhr. Rapp
      Erster Student: Mw. Illenberger
      Zweiter Student: Mej. Wachsmuth
      Dritter Student: Mej. Fischer
      Vierter Student: Mej. Eulenstein
      Voorts: Burger, Bürgerfrauen, Mädchen, Studenten, Soldaten, Musikanten, Volk, Geister, Hexen, Erscheinungen, Dämonen, Engel etc.


          Bronnen