Canon:1884 - Het eerste concert van de Wagnervereeniging

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NB: De onderstaande tabel is alleen zichtbaar voor beheerders van de TE en dient voor het semantisch vastleggen van een op deze pagina betrekking hebbende "Gebeurtenis" (plus bijbehorende info) op een "Tijdlijn"; de gebeurtenis en bijbehorende informatie kan zo (o.a.) weergegeven worden in de "slides" van een tijdlijn.



Gebeurtenis
Titel: Het eerste concert van de Wagnervereeniging
Afbeelding: media:Foto s van de decors van Tristan und Isolde 96317.jpg
Datum: 1884-01-26
Beschrijving: Eerste concert van de Wagnervereeniging, die in de 75 jaar van haar bestaan de opera in Nederland naar een volwassen niveau tilt.
Tijdlijn(en): Tijdlijn Opera
Perso(o)n(en): Richard Wagner,  J.C. Bunge,  Henri Viotta
Productie(s):
Gezelschap(pen): Wagnervereeniging
Theater(s): Felix Meritis, Amsterdam

Eerste concert van de Wagnervereeniging, die in de 75 jaar van haar bestaan de opera in Nederland naar een volwassen niveau tilt

decorfoto van Tristan und Isolde door de Wagnervereeniging (1896)

Op 26 januari 1884 dirigeerde de advocaat en dirigent Mr. Henri Viotta voor het eerst een concert van de Nederlandse Wagner-Vereeniging (ook: Wagner Vereeniging, Wagnervereeniging) in de oude Felix Meritiszaal in Amsterdam. Het concert van die avond bleek een grote succes te zijn voor Viotta en het orkest. Er volgden meer concerten die vooral aan Wagner gewijd waren, maar er werd ook werk van andere componisten gespeeld zoals Hector Berlioz, Liszt en Beethoven.

In 1883 waren Viotta en de twee welgestelde Amsterdammer ondernemers Julius G. Bunge en J.W. Wilson naar Bayreuth in Duitsland gereisd.
Ze bewonderden het werk van Wagner. Tijdens de Bayreuther Festspiele ontstond het plan Wagner's modelvoorstellingen naar Nederland te halen en daarvoor een eigen vereniging op te richten. Destijds werden Wagner's composities vooral opgevoerd door buitenlandse orkesten die op tournee waren in Nederland.

Er waren twee redenen dat Nederlandse orkesten Wagner bijna helemaal negeerden. Ten eerste waren de meeste orkestleden hier amateurs. Er was er nauwelijks tijd om te repeteren. Het niveau was dus té laag om Wagner's composities te realiseren. Ten tweede werd het Nederlandse opera-landschap gedomineerd door Johannes Verhulst - toen een absolute sterdirigent. Hij stond bekend om zijn voorliefde voor componisten zoals Mozart en hij hield niet van Wagner.

Dankzij Viotta's muzikale talent en Bunge's financiële steun verrichtte de Wagner-Vereeniging een nieuw begin in het Nederlandse opera-landschap. Repetities en gedisciplineerd werken werden bon ton en de voorstellingen werden naar een volwassen niveau getild. De Wagner-Vereeniging bestond tot 1959.

Naast de eigen concerten en de opera voorstellingen was de vereniging (financieel) ook betrokken bij verschillende andere opera en theater projecten.

Dit is één van de teksten binnen de Tijdlijn Opera. De complete tijdlijn is te vinden op de pagina Tijdlijn Opera.
Zie ook Canon: 1894 - Die Walküre

Bronnen