Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schouwburg Rotterdam.JPG
NaamRotterdamse Schouwburg, Rotterdam
Eerdere naamRotterdamsche Schouwburg (1947-1984), Rotterdam
PlaatsRotterdam
TypeTheatergebouw
ArchitectWim Quist
Openingsdatum15 april 1988
 Website

Informatie

De huidige Rotterdamse Schouwburg werd geopend op 15 april 1988. De schouwburg werd gebouwd op de plek waar tijdens de oorlog een nood-theatergebouw was neergezet, op de vlakte die was ontstaan na het bombardement van Rotterdam. Dit theatergebouw kreeg in 1947 een meer permanent bestaan en werd de Rotterdamsche Schouwburg genoemd (later ook gespeld Rotterdamse Schouwburg). Het gebouw werd in 1984 afgebroken om plaats te maken voor de huidige Rotterdamse Schouwburg. Per februari 2017 werd de schouwburg onderdeel van Theater Rotterdam een fusieverband met Productiehuis Rotterdam, RO Theater en Wunderbaum.

Bouwgeschiedenis

Architect: Wim Quist; Bouwjaar: 1984-1988

Omdat het podium van de grote zaal zich op de tweede etage bevindt, moest er voor het laden en lossen een alternatief worden gezocht. Dat is een vrachtwagenlift geworden met een hydraulisch systeem, naar het model liften waarmee op luchthavens de cateringcontainers op cabine-niveau worden gebracht. De maximum hefcapaciteit is 30 ton.

Bijzonder zijn de kunstwerken in de Rotterdamse Schouwburg: het lichtobject van Jan van Munster (een rode en een blauwe lichtlijn), dat boven op het dak zijn bekroning vindt in een 24 meter lange balk waarin de rode en blauwe neonlijnen terugkeren. Opvallend zijn ook de sculptuur van Carel Visser in de entreehal, en het houtreliëf De appelboom van Kees Franse. In de kubusachtige raamwerken aan de voorgevel zijn de Moving Columns van George Rickey aangebracht: in de wind bewegende abstracte constructies. Naast de Schouwburg bevindt zich Café Floor; dit café-restaurant biedt ook faciliteiten voor kleinschalige theater- en muziekvoorstellingen.

Interieur

Het is een sober gebouw, ‘calvinistisch’ van kleurstelling en onmiskenbaar modern in materiaalgebruik. In de grote zaal overheerst de kleur grijs, de materialen zijn beton, staal en hout. Verdere kleuren: geel gespoten stalen spanten en roodgemoffelde bordeshekken.

Exterieur

Het massief hoog oprijzend en gesloten toneelhuis als front van het theater wekt bij eerste aanblik verbazing. De gladde muren zijn gesloten als een granieten bergwand. Omdat het 36 meter hoge toneelhuis het zonlicht zou wegnemen van de belendende woonhuizen is de toneeltoren aan de voorzijde geplaatst, het toneel circa zeven meter opgetild en de zaal 180 graden gedraaid. De bezoekers kijken dus in de richting van het schouwburgplein.

Premieres

Voorstellingen die in de Rotterdamse Schouwburg in premiere zijn gegaan, zie Premieres Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam

Voor Productiehuis Rotterdam zie: Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg)

Premieres in Repetitielokaal Rotterdams Toneel

Voorstellingen die in het Repetitielokaal van het Rotterdams Toneel in premiere zijn gegaan, zie Voorstellingen Repetitielokaal

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007 en Theatermaker van april 2017.
  • De Rotterdamse Schouwburg op Wikipedia

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners