Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

Onder de naam Werk in Uitvoering zijn voorstellingen geregistreerd in de Productiedatabase die gerealiseerd werden door de Groningse theaterorganisatie met deze naam, die in de periode 1973/86 theater- en muziekvoorstellingen maakte, met name voor jongeren.

Voorstellingen

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase

 
Weggewerkt - Werk in Uitvoering - 1975-04-06
Jatwerk - Werk in Uitvoering - 1977-05-31
Het ergste van het ergste - Werk in Uitvoering - 1980-02-21
Overlast - Werk in Uitvoering - 1981-05-01
De oplossing - rocktheater over opkomend fascisme - Werk in Uitvoering - 1982-05-02
Een wit konijn - Stichting Noordelijk Theater De Voorziening - 1983-04-01
Tussen de chaos en de kater - Werk in Uitvoering - 1983-11-29
Dosis - Werk in Uitvoering - 1984-04-28
Dats de stad - Werk in Uitvoering - 1984-05-26
Code - Werk in Uitvoering - 1984-10-24
Vocoder - Werk in Uitvoering - 1984-11-15
Nuwa-Kojeha - Werk in Uitvoering - 1985-04-06
Zij verschoot van kleur - Werk in Uitvoering - 1985-06-27
Sektie 600 - Werk in Uitvoering - 1985-06-28
Drie personages op zoek naar... - Werk in Uitvoering - 1985-11-05
Wie niet wondert, die waait weg - Werk in Uitvoering - 1986-04-01

Externe Links

Bronnen


Vanaf ’73 tot ’86, voor een dergelijke groep een ongekend lange tijd, timmert het Groningse Werk In Uitvoering, met toneel en popmuziek (muziektheater) als leermiddel in het vormingsproces van werkloze en werkende jongeren, aan de weg. Thema’s van de voorstellingen zijn doorgaans de problemen van jongeren met werkloosheid en criminaliteit. Publieke erkenning, ook buiten de eigen landstreek, valt hun ten deel met o.a. Weggewerkt (1976), Het Ergste Van Het Ergste (1979), Overlast (1981) en De Oplossing (1982). De theatershows Overlast (1981), en Nuwa Kojeha (1985) verschijnen op plaat. Het theaterstuk De Oplossing (geproduceerd i.s.m. de Anne Frank Stichting) wordt verfilmd en wint bijna het Gouden Kalf. In 1986 valt het doek definitief.

Bezetting over de jaren: Froukje Van Houten - actrice, zang Henny Kaan - actrice, zang Carla Hardy - actrice, zang Carmen Schilstra - actrice, zang Ellie van Dooren - actrice, zang Rosanna van de Wagt - actrice, zang Tim Meeuws - acteur, zang, saxofoon Rob Bakker - acteur, zang Peter Gorissen - acteur, zang Jaap Stegeman - toetsen Peter Groot Kormelink - toetsen, zang Michiel Koperdraat - basgitaar, toetsen, zang Bert Barten - toetsen, zang Miel de Vries - gitaar, zang Jan Van Dijk - basgitaar, zang Hennie Haagsma - drums, zang René te Molder - drums, percussie

Biografie: 1973 Werk In Uitvoering wordt opgericht in Groningen.

1976 De show Weggewerkt oogst (inter)nationaal bewondering.

1979 Het Ergste Van Het Ergste, een revue rond het voor elkaar boksen van een eigen clubhuis wordt goed ontvangen.

1981 Overlast, de eerste Nederlandse rockrevue uit 1981, met een scherpe boodschap contra de crisis, wordt zelfs door de Vara op tv uitgezonden en verschijnt grotendeels op de plaat (Varagram 1981).

1982 In samenwerking met de Anne Frank Stichting stelt Werk In Uitvoering een (onderwijs)programma samen over nieuw opkomend fascisme. Hun bijdrage De Oplossing stelt daarin op eenvoudige maar indringende wijze de opkomst van een partij als de Centrumpartij en het toenemende racisme aan de kaak.

Om de impact van het theaterstuk binnen de lessenserie in de jaren daarop te continueren, werd besloten het stuk te verfilmen (door Sander Francken). Deze film kreeg dat jaar op de Utrechtse Filmdagen Het Gouden kalf toebedeeld, maar door protesten van andere naar deze prijs mededingende producenten (de film zou niet in bioscopen worden vertoond) werd dit onder protest door de jury teruggedraaid.

"De Oplossing?" - Film van theaterstuk van Werk in Uitvoering over nieuw opkomend fascisme

1983 Na het wat luchtiger zomerprogramma Fata Morgana (1982), met daaraan gekoppeld het de grote feestband De Exota’s, volgt het seizoen daarop een wisseling van de artistieke leiding en wordt de productie Tussen De Chaos En De Kater gemaakt, dat handelt over jongeren in een op ontruiming staand kraakpand, surrealistisch vormgegeven op een van onderen verlicht plexiglazen dak. Het draait hier om de vraag: zijn idealen een illusie? Ook worden er twee zomerproducties gemaakt: Dats de Stad en Dosis. Dats de Stad verteld het verhaal van een ‘handige’ provinciaal - vol grote verhalen, plannen en ambities - die besluit te vertrekken naar de Stad waar alles gebeurt, om het daar te gaan maken. Op de bushalte, waar het stuk zich afspeelt, krijgt hij gezelschap van een jonge vrouw die hem uiteindelijk ‘doorprikt’. Hij zal nooit gaan, en de bus komt niet. Dosis handelt (als vanouds) over drugsproblematiek.

1984 Het theaterprogramma Vocoder, nog stylistischer vormgegeven, gaat over een van huis weggelopen meisje dat zich verbaast en de nodige vraagtekens zet bij de 'volwassen' wereld rondom haar. Deze voorstelling werd al vroeg afgebroken vanwege interne conflicten.

1985 Ondanks het vertrek van enkele gezichtsbepalende spelers komen er in het voorjaar toch nog twee producties tot stand: Nuwa Kojéha en Zij Verschoot van Kleur. In Nuwa Kojéha - tegen de achtergrond van in elkaar vloeiende dia's (met sterke referentie aan de film Koyaanisquatsi) - zingt een speler en dansen twee speelsters in negen songs het verhaal van een man, stevig emotioneel door elkaar geschud, die tot de conclusie komt dat het nodig is om te gaan bezinnen op de maatschappelijke gevolgen van de immer voortschrijdende technologische ontwikkeling.

Deze twee producties vonden plaats in het kader van de Zomertheaterkermis met grote tent, samen met theatergroep De Voorziening. Als feestelijke afsluiting in elk dorp en stad dat men aandeed, trad de feesband De Exota's op met de musici van Werkin Uitvoering en enkele gastmusici.

Een nummer uit het repertoire van De Exota's

1986: Na deze producties is de artistieke leiding nogmaals in nieuwe handen overgegaan. Deze nieuwe start heeft echter het einde van het voortbestaan van deze muziektheatergroep niet kunnen voorkomen.