Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamZillah Emanuels
Geboortedatum10 januari 1954
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum14 juli 2004
BeroepDanser, Acteur, Zanger
DisciplineToneel
IMDb-profiel0960866

Zillah Emanuels (1954 - 2004) was een Nederlandse danseres, actrice en zangeres.

Biografie

Zillah Emanuels is een halfzuster van Natascha Emanuels. Zij kreeg een balletopleiding, danste bij Dansgroep Helen Le Clerq (tal van buitenlandse tournees), maakte deel uit van The Twinklin' Stars (de begeleidingsgroep van Oscar Harris), werkte mee aan showprogramma's en was drie seizoenen op de TROS- televisie te zien als Bella de Beer in de Showbizzquiz (1979- 1982). Zij acteerde (televisie, film), werkte als regisseuse en vormde met Sylvia Musmin het zangduo Havannah.

Zij speelde in de film De Boezemvriend van André van Duin en een kleinere rol in de film Brandende liefde.

Tevens vertolkte ze een rol in de komedie-serie De Lachende Scheerkwast van Wim T. Schippers waar ze de rol van talentvol zangeresje Ingrid Gortebroek had. Het nummer 'Verliefd', met zang van Zillah en achtergrondzang van Wim T. Schippers was elke aflevering in de serie te horen. Na de serie werd het nummer op single uitgebracht, maar het werd geen hit.

Na deze films gaat Zillah Emanuels als choreografe/begeleidster van jong talent aan het werk. Haar laatste klus is het coachen van de kandidaten in Una Voce Particolare, het televisieprogramma van Ernst Daniël Smid. Zillah Emanuels overleed aan een agressieve vorm van longkanker die slechts een paar maanden voor haar dood werd geconstateerd.

Theater/Dans

Bronnen