De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamZT Hollandia
Opgericht2001
Opgeheven2005
DisciplineToneel

ZT Hollandia was een Nederlands theatergezelschap dat bestond van 2001 tot 2005.

Informatie

ZT Hollandia is in 2001 ontstaan uit een fusie van het voormalige Zuidelijk Toneel in Eindhoven en Theatergroep Hollandia in Zaandam. ZT Hollandia was een van de grotere groepen van Nederland. Het gezelschap was gevestigd in Eindhoven en richtte zich voornamelijk op het zuiden van Nederland en Vlaanderen. De groep had een heel divers repertoire van schouwburgvoor-stellingen, kleine zaalproducties en locatieprojecten. Per jaar bracht het gezelschap zo'n 10 tot 15 nieuwe voorstellingen uit, internationale producties, reisvoorstellingen die overal in Nederland te zien waren en locatieprojecten die vooral in het zuiden gespeeld werden. Muziek speelde in bijna alle voorstellingen van ZT Hollandia een belangrijke rol. De groep herbergde in eigen gelederen een groep musici, de Veenstudio, die de muziek bij de theatervoorstellingen verzorgde, maar ook zelf muziektheaterproducties uitbracht. De groep had een ensemble van zo'n tien acteurs. Daarnaast herbergde het gezelschap een collectief van zes, pas afgestudeerde acteurs, die onder de naam JongHollandia in de gelegenheid werden gesteld hun eigen voorstellingen te maken.

Na 2005 kwam een eind aan de fusie, Het Zuidelijk Toneel ging zelfstandig door en Jonghollandia ging door onder de naam Wunderbaum, .

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen die onder de naam ZT Hollandia in première zijn gebracht.

Zie ook de voorstellingen die onder de naam Het Zuidelijk Toneel zijn in première zijn gebracht, vóór en na de periode 2001/2005.

En zie eveneens de voorstellingen die Theatergroep Hollandia vóór de fusie in 2001 in première heeft gebracht

Bronnen