De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Yvonne van den Hurk (fotografie Timon Moll).JPG


Foto: Timon Moll.

NaamYvonne van den Hurk
Volledige naamYvonne (Antoinette Richard) van den Hurk
Geboren1 juli 1959
's-Hertogenbosch
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Yvonne van den Hurk (1959) is een Nederlands actrice. Zij studeert in 1982 af aan de Toneelacademie Maastricht. In 1982 debuteerde zijn bij de Scholengroep van Toneelgroep Centrum, waaraan ze twee seizoenen verbonden zou blijven. Op televisie was ze onder meer te zien in 'Het Klokhuis en Taxi (als taxichauffeur). Het bekendst wordt ze met haar rol als Pam Wesseling in de advocatenserie Pleidooi en als Adrienne Rieding in Unit 13.

Verder heeft ze gespeeld bij Theatergroep Hollandia, Het Zuidelijk Toneel, het Ro Theater en bij het Theater van het Oosten. In 1990 wint ze voor haar rol in het stuk Schrijf me in het zand van Theater van het Oosten, een Colombina, voor de beste vrouwelijke bijrol. Zij speelt in De Tweeling en De Vagina Monologen en regisseert ze Peter Faber in Caveman. In 2000 start ze, samen met Harry de Winter, het bedrijf WinterSpelen Theaterproducties. Als artistiek directeur binnen dit bedrijf (co)-produceert ze de theatervoorstellingen Moord, De Vagina Monologen, Chopin?, Frau Bach en Caveman.

In 2005 was Yvonne van den Hurk deelnemer in het televisieprogramma Wie is de Mol? (Australië).

Van den Hurk is een veelgevraagde stem voor het inspreken van voice-overs en audiotours. Ook vertolkt ze de stem van Nicolien in de hoorspelbewerking van Het Bureau naar de roman van J.J. Voskuil.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Film en TV

Bronnen