Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamWinfried Maczewski
Geboren15 juni 1941
Kalisz, 15 juni 1941
Overleden28 februari 2016
Graz
BeroepDirigent
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenKoordirigent


Biografie

Op 28 februari 2016 overleed Winfried Maczewski, de voormalige koordirigent van De Nederlandse Opera, samen met zijn tweede vrouw Sophia. Winfred was al ongeneeslijk ziek.

Winfried Maczewski (1941-2016) vluchtte met zijn ouders op vijfjarige leeftijd naar het toenmalige West-Duitsland, waar hij theologie, kunstgeschiedenis en kerkmuziek zou studeren. Hij begon zijn carrière als repetitor bij het Stadttheater Lübeck. In de jaren zeventig werd hij koorrepetitor in Hamburg en vervolgens koordirigent bij de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf.

In 1979 werd Hij kapelmeester en koordirigent bij de Wuppertaler Bühnen, waar hij o.a. ook werkte met Pina Bausch. In 1988 werd hij benoemd tot artistiek leider van het Koor van De Nederlandse Opera en dat zou hij blijven tot en 2006. In dezelfde periode was hij dirigent van het Toonkunstkoor Amsterdam en muzikaal leider van Opera Studio Nederland.

Na zijn vertrek bij De Nederlandse opera richtte hij in 1997 het European Festival Chorus op en dirigeerde hij van 1997 tot en met 1999 het koor van de Salzburger Festspiele. In 2008/9 was hij ook nog koordirigent bij L'Opéra National de Paris en het Staatstheater Stuttgart.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is geregistreerd werd in de Productiedatabase voor de muziek

Idem voor de muzikale leiding

Idem voor de als dirigent

Idem voor de koordirigent

Idem voor de instudering door hem

Externe links

  • mbt de situatie rond zijn overlijden zie website Slippedisc
  • wikipedia
  • Pierre Audi over Winfried Maczewski website Nationale Opera & Ballet.

Bronnen