De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wim Helsen.jpg


Het uur van de prutser

NaamWim Helsen
Geboren5 oktober 1968
Antwerpen
BeroepCabaretier
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel
 Website

Biografie

Wim Helsen (1968) is een Vlaams cabaretier. Hij volgde de Latijns-Griekse afdeling aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdescollege te Edegem van 1980 tot 1986. Hij studeerde Germaanse filologie te Antwerpen en behaalde de licentiaatstitel in 1991. Hij was leraar, schoonmaker, sociaal werker, bouwvakker, museumgids, bankbediende en cafébaas.

Hij werkte ook als wetenschappelijk columnist voor de Vlaamse krant De Standaard; deze columns las hij ook voor op de Vlaamse Radio 1.

In zijn jeugd was hij scoutsleider van Scouts 144 te Mortsel.

Wim Helsen woont thans (2010) samen met een levensgezellin en heeft twee kinderen.

Hij begon met cabaret in 1998, toen hij samen met Randall Casaer het duo Vrolijk België vormde. Ze wonnen daarmee de Humorologie-wedstrijd in hetzelfde jaar.

In 2001 begon Helsen solo, en haalde zo in 2002 de finale van het Leids Cabaret Festival.

Hij verscheen in 2004 regelmatig in het Nederlandse televisieprogramma Vara Laat met het typetje Generaal Maurice. In deze hoedanigheid was hij ook te zien tijdens de inleiding van de dvd Mannen met Vaste Lasten van Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten.

In eigen land trad hij op als vaste gast in het stand-upcomedyprogramma Comedy Casino op Canvas.

In 2006 was hij vaste gast in het Nederlandse humoristische programma Onder de tram van de VARA. In dat jaar werd Helsen genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs 2005-2006, de Poelifinario, de prijs voor de theatermaker(s) van de beste avondvullende voorstelling. Theo Maassen won echter.

Gedurende het televisieseizoen 2006-2007 was hij elke weekdag te zien in de tv-rubriek Vrienden van de poëzie van Man bijt hond op Eén. Van 3 december 2007 tot 9 januari 2008 was hij te zien in de rubriek De Lustige Lezers, waarin hij samen met Adriaan Van den Hoof een strip voorleest. Op 10 januari was hij ook nog even te zien, maar hij werd weggestuurd door Bruno Vanden Broecke.

Einde 2007 werden zijn shows Heden Soup! en Bij mij zijt ge veilig herwerkt tot een boek.

In maart 2008 kreeg hij een eigen programma op Canvas, de talkshow Het Programma Van Wim Helsen, samen met co-presentatrice Sien Eggers.

Begin 2009 speelde Helsen de hoofdrol als stuntman in de film Dirty Mind van regisseur Pieter Van Hees. Dirty Mind is een zwarte komedie. De stuntman is eerst een heel verlegen jongen, maar na een ongeval verandert zijn persoonlijkheid volledig en wordt hij zeer extravert en vrijgevochten.

Einde 2009 was hij kandidaat in De Slimste mens ter wereld, quizprogramma van Eric van Looy. Hij hield het 2 afleveringen vol en werd toen uitgeschakeld door Bent van Looy.

Anno 2011 speelt Helsen in de fictiereeks De Ronde van Jan Eelen.

Wim Helsen won in 2013 De Poelifinario. De Vlaming kreeg de prijs voor zijn programma Spijtig, spijtig, spijtig. Helsen won de prijs ook al in 2009. Het is de eerste keer dat een cabaretier de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste programma van het jaar, voor een tweede keer wint.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Prijzen

Bronnen