De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

WKJ Dance (11).png


Wilma Kuiperi Jansen. Collectie Wilma Kuiperi Jansen, Aruba

NaamWilma Kuiperi
Geboren1954
Aruba
BeroepDanseres, Choreograaf
VVLogohome.jpg

Biografie

Wilma V. Kuiperi-Jansen (1954) is een Arubaanse danseres, choreograaf en danspedagoog.

In haar jeugd op Aruba heeft Wilma Kuiperi-Jansen balletlessen gevolgd bij de Arubaanse danseres, choreograaf en docente Astrid Salazar, oprichter van de Simadanza dansschool, met wie ze later nog vaak zou samenwerken. In 1974 ging ze naar Nederland, waar ze eerst dansles op een particuliere dansschool nam. Met een beurs van Sticusa (Stichting voor Culturele Samenwerking tussen Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen) studeerde ze tussen 1974 en 1978 aan het Rotterdams Conservatorium, afdeling Dansacademie, onder de legendarische directeur Lucas Hoving, oud-danser van de Limón Dance Company. In 1978 behaalde ze hier haar eerstegraads bevoegdheid als "Danspedagoge Klassiek ballet en Moderne dans". Ze werd er vervolgens docent en stagebegeleider.

Er volgde hierna een periode van optredens als free-lance danseres in diverse dansgroepen (o.a. in Soundstairs in Essen, Duitsland, Sequel Converter in het Holland Festival Amsterdam, en met Mariko Sanyo in New York). Vanaf 1981 tot eind 1984 was zij verbonden aan het Franse "Centre National Chorégraphique de Rennes", waarmee ze op tournee ging door heel Europa, Midden-Amerika en Zuid-Amerika (o.a. een tournee samen met president Mitterand en de ontwerper Pierre Cardin), het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Na hun terugkeer op Aruba in 1984 ontplooiden Wilma en haar man Stan, kunstschilder en docent, een groot aantal activiteiten op het gebied van dans in een multimediale setting. Ze probeerden de danscultuur op het eiland op een hoger niveau van professionaliteit te brengen en het publiek bekend te maken met nieuwe ontwikkelingen in de dans op wereldniveau.

In januari 1988 presenteerde Wilma Kuiperi-Jansen het multimediale totaalballet "Coreofonia", waarin ze ook optrad als danseres. Stan Kuiperi nam de productie op zich, maar hij hield zich ook bezig met fotografie en de techniek (belichting, geluid en video). De professionele Venezolaanse gastdansers kwamen van het Taller de Danza de Caracas. Het eerste deel "Coreofonia" - een choreografische symphonie - was eigentijds maar lokaal gericht met een integratie van dans en toneel. Zo werd er o.a. door middel van interviews met oudere inwoners van het eiland lokale Arubaanse elementen, zoals een traditionele feestelijke bruiloft, in het stuk geïntegreerd. Het tweede deel was meer academische gericht op "modern dance" vormen, stijlen en technieken, met speciaal hiervoor gecomponeerde electronische muziek van de Arubaanse componist en musicus Hildward Croes. "Coreofonia" was eerste professionele danstheater/multi-mediale productie van eigen bodem op Aruba.

Wilma is mede-oprichter en voorzitter van de Aruba International Arts Foundation die sinds 1989 het tweejaarlijkse "Aruba International Dance Festival" organiseerde. Stan werd artistiek leider en Wilma werd producer. Het internationale dansfestival werd zes keer gehouden, van 1989 tot 1999. Deze tweejaarlijkse festivals, met een zeer uitgebreide en gevarieerde internationale programmering, gingen gepaard met dans-en muziekworkshops, foto-exposities, video-presentaties, educatieve schoolvoorstellingen, lezingen, gratis publieke voorstellingen in de buitenlucht, parades in de binnenstad, en samenwerkingsprojecten tussen professionele gezelschappen, choreografen en lokale dansscholen. Verschillende premieres hebben tijdens het Aruba Dance Festival het licht gezien. Het Aruba Intl. Dance Festival is een enorme impuls geweest voor de ontwikkeling van de dans en van de volgende generaties dansers op Aruba, waarbij dans zelfs werd opgenomen in het curriculum van de nieuwe Arubaanse leerkrachtenopleiding.

Op educatief terrein is Wilma vanaf 1989 tot vandaag de dag actief in het onderwijs aan het Instituto Pedagogico Arubano (IPA), waar ze het danscurriculum geschreven heeft en theoretische en praktische colleges voor de studenten verzorgt. Van 1998-2000 ontwikkelde ze een danscurriculum voor de innovatie van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Ook leidde ze een project voor een programma-ontwerp Cultuur & Kunst voor de nascholing van docenten in het voortgezet onderwijs. Zij geeft op internationale conferenties lezingen over danspedagogie, en is jurylid geweest voor internationale danscompetities.

Op beleidsgebied was Wilma in 1997 mede-oprichter van de "CaribNet" als onderdeel van het vijfde dansfestival. CaribNet is een platform voor podiumkunsten uit alle landen van het Caribisch gebied welke als doel heeft de regionale uitwisseling van de podiumkunsten te stimuleren. Daarnaast is zij lid van "La Red de Productores de Arte de Latinoamérica y del Caribe", een overkoepelend orgaan voor uitwisseling van de podiumkunsten. Zij is ook mede-oprichter van de "Culturele Commissie Nos Aruba 2025" en was ze mede-auteur van het beleidsstuk "Cultura na Caminda pa 2025". In mei 2012 heeft zij in het UNESCO hoofdkwartier in Parijs in het kader van de eerste International Arts Education Week een lezing gehouden over ontwikkelingen in het kunstonderwijs op Aruba, het Caribisch gebied en Zuid Amerika.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Foto's

WKJ Dance (12).png

Wilma Kuiperi in "Un Train Peut en Cacher un Autre". Chor: Gigi Caciuleanu, Centre Chorégraphique National de Rennes, 1984. Theatre Centre Beaubourg, Parijs, Frankrijk. Coll. W.Kuiperi, Aruba.

WKJ Dance (7).png

Wilma Kuiperi en dansers van het Taller de Danza de Caracas in "Dancescape". Chor: Wilma Kuiperi, Muziek Hildward Croes, Decor Stan Kuiperi. Première januari 1988, Aruba. Coll.W.Kuiperi,Aruba.

Video

"Dancescape" (fragment). Choreografie Wilma Kuiperi-Jansen. Muziek Hildward Croes. Decor Stan Kuiperi. 1988. Dansers: Luis Castillo, Yuri Cavalieri, Rafael González, Jose Navas, Macarena Solórzano, Wilma Kuiperi-Jansen. Videocollectie Wilma Kuiperi-Jansen, Aruba.

"Coreofonia" (fragment). Choreografie Wilma Kuiperi-Jansen. Muziek:collage. Enscenering Stan Kuiperi, 1988. Collectie Wilma Kuiperi-Jansen, Aruba. Dansers: Luis Castillo, Yuri Cavalieri, Rafael González, Jose Navas, Macarena Solórzano, Wilma Kuiperi-Jansen. Videocollectie Wilma Kuiperi-Jansen, Aruba.

Bronnen