Willem Nijholt: Repertoire - Toneel - Toneelschool

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Willem Nijholt, 1960. Foto: Theo A.A. Veenboer. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Willem Nijholt:

Toneelschool

In 1957 werd Willem Nijholt op 23-jarige leeftijd tot de Amsterdamse Toneelschool toegelaten. Eigenlijk lag de maximale leeftijdsgrens op 21 jaar, maar voor Nijholt werd een uitzondering gemaakt. Zijn klasgenoten waren onder andere Jules Hamel, Henk van Efferen, Jacques Commandeur, Nel Kars en Guido de Moor. In 1959 speelde hij mee in een eindexamenstuk van de klas boven hem en in 1960 deed hij zelf eindexamen met diverse rollen in verschillende eenakters en fragmenten uit langere stukken. Deze rollen zijn opgenomen in onderstaand overzicht.

De afgestudeerden van de Toneelschool in mei 1960, v.l.n.r. Jules Hamel, Henk van Efferen, Willem Nijholt (staand), Jacques Commandeur, Nel Kars, en Guido de Moor. Fotograaf onbekend. Herkomst: Collectie Willem Nijholt. Eindexamenvoorstelling Toneelschool van Dantons dood, 1960. Links Willem Nijholt en rechts Guido de Moor. Fotograaf onbekend. Herkomst: Collectie Willem Nijholt.

Overzicht eindexamenvoorstellingen met Willem Nijholt

  • 30 mei 1959: Peto in Hendrik IV van William Shakespeare. Dit stuk werd opgevoerd ter gelegenheid van het eindexamen van de Toneelschool in 1959.
  • 28 mei 1960: Belzebub in Lucifer van Joost van den Vondel. Dit stuk werd opgevoerd ter gelegenheid van het eindexamen van de Toneelschool.
  • 28 mei 1960: Die man in Nu noch (anoniem).
  • 28 mei 1960: Sorbier in Doden zonder graf van Jean Paul Sartre.
  • 28 mei 1960: Felix in Zojuist verschenen van Edouard Bourdet.
  • 28 mei 1960: Danton's dood van Georg Büchner.