Willem Nijholt: Repertoire - Theater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Willem Nijholt, 1960. Foto: Theo A.A. Veenboer. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Willem Nijholt:


Theater

Het oeuvre van Willem Nijholt is zeer divers: theater, televisie, film, radio en langspeelplaten. Maar ook binnen die disciplines toont Nijholt zijn veelzijdigheid.

Zijn werk binnen het theater omvat toneel, musicals, cabaret en liedjesprogramma's. De toneelstukken waarin hij bij tal van gezelschappen en in vrije producties speelde variëren van klassiekers als Hamlet tot drama's als Kleine Zielen en komedies als Later is te Laat. Bovendien regisseerde Nijholt zelf ook enige stukken.

Een overzicht vindt u hier, ingedeeld in drie hoofdstukken.

Toneel

Marjan Berk en Willem Nijholt in Kwartet voor twee (1972). Foto Wouter van Heusden. Collectie TIN.

De toneelstukken waarin Willem Nijholt bij tal van gezelschappen en in vrije producties speelde variëren van klassiekers als Hamlet tot drama's als Kleine Zielen en komedies als Later is te Laat. Bovendien regisseerde Nijholt zelf ook enige stukken. Zijn regiedebuut maakte hij in 1972 met Kwartet voor twee waarin hij ook zelf speelde.


Lees meer: Willem Nijholt: Repertoire - Toneel

Musicals

Rechts: Willem Nijholt in De Stunt. Foto: Combipress service. Collectie TIN.

Willem Nijholt zei over zijn rollen in musicals: "De musical is een van de moeilijkste, maar ook heerlijkste vormen van theater maken en ik kan al mijn collega's van harte aanbevelen het ooit 'ns een keertje te doen. Ik heb op het gebied van de musical als acteur gepionierd; ben misschien een inspiratie geweest voor anderen, die nu groot geworden zijn in 'de musical' of het nog gaan worden. Ik heb er voor geleefd en het heerlijk gevonden en me er met hart en ziel voor ingezet."


Lees meer: Willem Nijholt: Repertoire - Musicals

Cabaret en Liedjesprogramma's

Na Aktie Tomaat was Willem Nijholt in een depressie geraakt. Hij dacht er serieus over een ander vak te kiezen en overwoog een cursus televisie-regie te gaan doen. Mede doordat Wim Sonneveld hem in 1970 vroeg voor zijn nieuwe programma, zijn derde one-man-show, keerde Nijholt's liefde voor het theater terug.

Lees meer: Willem Nijholt: Repertoire - Cabaret en Liedjesprogramma's