Willem Nijholt: Repertoire - Musicals

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Willem Nijholt als Emcee in Cabaret, 1989. Foto: Roy Beusker. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Willem Nijholt:


Musicals

Affiche Wat een planeet. Collectie TIN.

Willem Nijholt was één van de eerste mannelijke musicalsterren in Nederland. "De musical is een van de moeilijkste, maar ook heerlijkste vormen van theater maken en ik kan al mijn collega's van harte aanbevelen het ooit 'ns een keertje te doen. Ik heb de musical vaarwel gezegd met mijn optreden in Musicals in Ahoy, twee jaar geleden (in 2002, red.). Nog één keer The American Dream beleven. Dat niveau haal ik nu niet meer en voor minder ga ik niet op. Ik heb op het gebied van de musical als acteur gepionierd; ben misschien een inspiratie geweest voor anderen, die nu groot geworden zijn in 'de musical' of het nog gaan worden. Ik heb er voor geleefd en het heerlijk gevonden en me er met hart en ziel voor ingezet. Anders kon ik niet. Het is mooi geweest en ik ben er gelukkig om dat ik in dit zompige (toneel)land ook lichtvoetig heb kunnen rondreizen. Met bloedend hart heb ik dus een streep onder die carrière gezet. Ik ben nu dus als musicalacteur geschiedenis geworden." (geciteerd uit: Musicals in Nederland van Hilde Scholten, Warnsveld 2004)

"Maar musicals zijn toch anders geworden in deze tijd. Meer opera's. Bij Annie Schmidt moest je goed kunnen acteren, je moest wel zingen, maar ik heb zelf nooit zo hoog opgegeven van mijn stem. En dat dansen, ja - dat ging prima. Maar men heeft me, denk ik, toch wel wat overschat als musicalster." (geciteerd uit: Henk van der Meyden, Ik wil niet aan kijkcijfers ten onder gaan, De Telegraaf, 4.7.1992)


Hieronder vindt u een overzicht van de musicals waarin Willem Nijholt tussen 1961 en 2002 speelde.

Foto's

Hans Pauwels, Willem Nijholt, Pieter Lutz, Steye van Brandenburg in Irma la Douce, Rotterdams Toneel 1961. Foto Henk Jonker/MAI. Collectie TIN. De stunt 100218.jpg

Links: Hans Pauwels, Willem Nijholt, Pieter Lutz, Steye van Brandenburg in Irma la Douce, Rotterdams Toneel 1961. Foto: Henk Jonker/MAI. Rechts: Jasperina de Jong en Willem Nijholt in De stunt van Cabaret Lurelei 1967. Foto: Combi Press Service. Collectie TIN.

Foxtrot 99817.jpg Rechts: Willem Nijholt in De stunt, Cabaret Lurelei 1967. Foto: Combi Press service. Collectie TIN.

Links: Willem Nijholt, Gerrie van der Klei in Foxtrot. Foto: Rob Veen. Rechts: Willem Nijholt (rechts) in De stunt, Cabaret Lurelei 1967. Foto: Combi Press Service. Collectie TIN.

Foxtrot 99815.jpg Foxtrot 99814.jpg

Links: Willem Nijholt, Gerrie van der Klei, en Rechts: Willem Nijholt (midden) in Foxtrot, Lancelot Nederlandse Theaterprodukties 1977. Foto's: Rob Veen. Collectie TIN.

Overzicht musicals Willem Nijholt

 • 15 april 1961: la Douceur in Irma la Douce, Rotterdams Toneel.
 • 8 september 1962: Giulio in Voor engelen geen automaten, Toneelgroep Theater.
 • 10 november 1967: Nero Blijdenstein in De stunt van Cabaret Lurelei.
 • 9 november 1973: verteller in Wat een planeet van Impresariaat John de Crane.
 • 1 oktober 1975: Kat Mau-Mau in Een kannibaal als jij en ik van Neerlands Hoop.
 • 20 oktober 1977: Jules in Foxtrot van Lancelot Nederlandse Theaterprodukties bv.
 • 17 september 1989: Emcee in Cabaret van Joop v.d. Ende Toneelproducties b.v.
 • 15 april 1995: Cole Porter in You're the top van Theaterburo Schmid / American Songbook
 • 24 november 1996: de Regelaar in Miss Saigon van Joop v.d. Ende Theaterproducties b.v.
 • 19 september 1999: Fagin in Oliver! van Joop v.d. Ende Theaterproducties b.v.
 • 20 juni 2002: Musicals in Ahoy' 2002 van Joop v.d. Ende Theaterproducties b.v. Serie musicaloptredens waaraan meer dan twintig grote namen uit de musicalwereld meewerkten. Het programma omvat onder andere optredens uit Elisabeth, Chicago, Miss Saigon en Piaf, De Musical.