Willem Nijholt: Repertoire - Cabaret en Liedjesprogramma's

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Willem Nijholt, 1960. Foto: Theo A.A. Veenboer. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Willem Nijholt:


Cabaret en liedjesprogramma's

Corrie van Gorp, Willem Nijholt. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Na Aktie Tomaat was Willem Nijholt in een depressie geraakt. Hij dacht er serieus over een ander vak te kiezen en overwoog een cursus televisie-regie te gaan doen. Mede doordat Wim Sonneveld hem in 1970 vroeg voor zijn nieuwe programma, zijn derde one-man-show, keerde Nijholt's liefde voor het theater terug.

Op de vraag wie zijn favoriete cabaretier was, antwoordde hij: "Wim Sonneveld. Dan komt er een hele tijd niets en dan Kan en Hermans." (geciteerd uit: Jaap Koopmans, 'Willem Nijholt stéélt de Stunt-show', Het Vrije Volk, 10-01-1968)

De recensies voor Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp waren lovend en Nijholt werd 'een cabaretier van grote klasse' en 'een bijzondere aanwinst voor het cabaret' genoemd, 'zowel wat zijn stem, mimiek en beweging als wat zijn uiterst verzorgde presentatie betrof'. (Een straf van God: de carrière van Willem Nijholt, doctoraalscriptie UvA van Jürgen Theuns (Amsterdam 2004)

Nijholt zou zich verder ontwikkelen met cabaret en liedjesprogramma's, en kwam bijvoorbeeld in 1985 met zijn eigen solo-programma Willem Nijholt Show, zoals Sonneveld hem al in 1970 had aangeraden te doen.

Cabaret en zang worden één van de vele disciplines die Willem Nijholt beheerst, naast zijn grote liefde toneel. Willem Nijholt zei daarover:

"Ik vind het jammer dat die disciplines in Nederland gescheiden blijven, dat ik de energie en ervaring die ik heb opgedaan in de musical en het cabaret niet voor het toneel kan aanwenden". (geciteerd uit: 'Hein Janssen, 'Als we niet meer spelen, zijn we vergeten', De Volkskrant, 5.9.1989)

maar:

"Toneelspelen blijft nummer één. Maar Sonneveld laat me dingen doen waar ik anders nooit aan toe kom. In het dansen hoef ik het elegante dat in mij is niet weg te dringen. Ik doe solo's, wervelende nummers vol muzikaliteit. Maar als acteur kom je in het cabaret niet aan je trekken. Je kunt het hoogstens wat integreren in je liedjes." (geciteerd uit: Jacques d'Ancona, Nieuwsblad van het Noorden, 18-02-1972)

Hieronder vindt u een overzicht van de cabaret- en liedjesprogramma's waarmee Willem Nijholt tussen 1971 en 2002 op het podium heeft gestaan. Daarin opgenomen zijn ook de voorstellingen die hij geregisseerd heeft.

Foto's

Afficheontwerp voor Willem Nijholt Show, 1985. Tekening door Anton Misset. Collectie TIN. Affiche Willem Nijholt Show, 1985. Ontwerp: Anton Misset. Collectie TIN Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp 1e seizoen 101510.jpg

Links: Afficheontwerp en affiche voor de Willem Nijholt Show, 1985. Ontwerp Anton Misset. Rechts: scène uit Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp, Cabaret Wim Sonneveld 1971 met v.l.n.r. Corrie van Gorp, Wim Sonneveld, en Willem Nijholt. Foto: Jutka Rona. Collectie TIN.

Kostuum gedragen door Willem Nijholt in het nummer Latijns Amerika van Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp 74736.jpg Kostuum gedragen door Willem Nijholt in een stuk van Wim Sonneveld, Corrie van Gorp en Willem Nijholt. 74745.jpg Kostuum gedragen door Willem Nijholt in het nummer Wees een clown van Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp 74747.jpg

Drie kostuums gedragen door Willem Nijholt in Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp, Cabaret Wim Sonneveld 1971. Ontwerp kostuums: Fred Fellinga. Het kostuum geheel links werd gedragen in het nummer "Latijns Amerika". Het kostuum geheel rechts in het nummer "Wees een clown". Collectie TIN.

Grime-ontwerp voor Willem Nijholt voor een cabaret van Wim Sonneveld 234632.jpg Grime-ontwerpen voor Willem Nijholt en Wim Sonneveld voor een cabaret van Wim Sonneveld 362501.jpg

Grime-ontwerpen van Friso Wiegersma voor Willem Nijholt in Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp, 1971, Collectie TIN.

Overzicht Cabaret en Liedjesprogramma's Willem Nijholt