Willem Nijholt: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Willem Nijholt, 1960. Foto: Theo A.A. Veenboer. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Willem Nijholt:


Repertoire

Liz Snoijink en Willem Nijholt in Later is te laat, Impresariaat Gislebert Thierens 1994. Foto: Leo van Velzen. Collectie TIN.

Willem Nijholts oeuvre is zeer divers. Het begon allemaal met de Amsterdamse Toneelschool waar hij in 1960 eindexamen deed. In datzelfde jaar debuteerde hij als Francis in De gelijkbenigen van de Vlaming Piet Sterckx bij de Werkgroep Rotterdams Toneel. In 1961 maakte hij zijn musicaldebuut met de rol La Douceur in Irma La Douce bij het Rotterdams Toneel. In de jaren daarna speelde hij toneelrollen bij diverse gezelschappen en van 1967 tot 1980 trad hij vooral op in musicals en cabarets. Hij zong, danste en acteerde op toneel, hij maakte films, televisieprogramma's, een groot aantal shows en diverse langspeelplaten.

In 1980 hervatte hij op succesvolle wijze zijn toneelloopbaan met de rol van Salieri in Amadeus van Peter Shaffer bij de Haagse Comedie. Eén van zijn laatste optredens als acteur was die van Robbert in De vrouw die haar man opvrat van Debbie Isitt, een vrije productie uit 2004.

Nijholts meest dierbare rollen zijn volgens eigen zeggen Alan Turing in De verbroken code van Hugh Whitemore uit 1988, Ariël in De storm van Shakespeare (1969), Antonio Salieri in Amadeus van Peter Shaffer (1980 en 1991), zijn rollen in de show van Wim Sonneveld (1971) en zijn optreden als Emcee in de musical Cabaret (1989).

Hieronder vindt u een zo volledig mogelijk overzicht van het zeer diverse repertoire van Willem Nijholt.

Theater

Nijholts werk binnen het theater omvat toneel, musicals, cabaret en liedjesprogramma's. De toneelstukken waarin hij bij tal van gezelschappen en in vrije producties speelde variëren van klassiekers als Hamlet tot drama's als Kleine Zielen en komedies als Later is te Laat. U vindt hier het overzicht van zijn oeuvre, ingedeeld in hoofdstukken over

Lees meer: Willem Nijholt: Repertoire - Theater

Of ga direct door naar:

Televisie

DVD hoes Willem van Oranje

Hoewel het theater altijd hoofdzaak is gebleven, is Willem Nijholt vanaf het televisieseizoen 1960/61, direct na het behalen van zijn diploma aan de Toneelschool, ook veelvuldig te zien geweest in tal van televisieprogramma's van de publieke omroepen.

Hij verleende zijn medewerking aan dramaseries als De stille kracht en Willem van Oranje en velen zullen zich hem herinneren uit jeugdseries als Oebele en De kris Pasuka. Daarnaast presenteerde Nijholt verschillende programma's (bijvoorbeeld Kinderen voor Kinderen) en was hij zelf veelvuldig te gast om over zijn carrière en soms zijn persoonlijk leven te spreken. Regelmatig trad hij op in (show)programma's om te zingen en soms ook te tappen.

Lees meer: Willem Nijholt: Repertoire - Televisie

Film

Willem Nijholt in Havinck

Willem Nijholt werd geboren en groeide op in Indonesië. Zijn moeder was dol op dansen, zingen en de bioscoop. Met haar zag hij zijn eerste film, Little Miss Broadway uit 1938 met Shirley Temple. De bioscoopervaring op zich was indrukwekkend, maar Shirley Temple maakte hem tegelijk duidelijk wat hij later het liefst zou willen worden.


Lees meer: Willem Nijholt: Repertoire - Film

Platen

WillemNijholtLP gr.jpg

Van een aantal van de musicals en televisieseries waarin Willem Nijholt speelde, werden platen en cd's uitgebracht. Ook maakte hij zelf enkele eigen platen. Hier vindt u een selectie van de hoezen van platen en cd's waaraan Willem Nijholt zijn medewerking verleende.

Lees meer: Willem Nijholt: Repertoire - Platen