De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamWill van Kralingen
Volledige naamWillemina (Will) van Kralingen
Geboren1 oktober 1951
Nijmegen
Overleden9 november 2012
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Will van Kralingen (1951 - 2012) was een Nederlandse actrice.

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xxxx449.0002-1&b=400

Edwin de Vries, Will van Kralingen in Wie is er bang voor Virginia Woolf? Foto: Sanne Peper, 2002. Collectie TIN.

Biografie

Van Kralingen was een zus van operazangeres Miranda van Kralingen. Hun ouders zijn Willem Frederik van Kralingen (1923-2004), leraar Frans, en Johanna Gozina Breimer (1924). Zij had nog twee andere zussen, Mieke en Hansje.

Zij was gehuwd met acteur en regisseur Eric Schneider en had een relatie met de Canadese acteur David Pallfy. Uit haar huwelijk heeft ze twee zonen, Olivier en Beau-Benjamin.

Carrière

Van Kralingen studeerde in 1978 af aan de Toneelschool, Amsterdam. Daarna verbond zij zich als actrice aan Toneelgroep De Appel. Daar speelde ze haar eerste rol in De Feeks van Shakespeare. Vanaf de oprichting in 1988 is Van Kralingen als actrice verbonden aan Het Het Nationale Toneel. Haar belangrijkste toneelrollen speelde zij in Docter Nero van Lodewijk de Boer, Oom Wanja van Tsjechov, Faust van Goethe, Een midzomernachtsdroom van Shakespeare, Hebriana van Lars Noren, Maria Stuart van Friedrich Schiller, Hedda Gabler van Henrik Ibsen, en Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman.

Voor televisie werkte ze onder andere mee aan Een lieve jongen, Armoede, De Zomer van '45, Het Wassende water en De Minnaar. In het kostuumdrama Belle van Zuylen speelde ze de hoofdrol.

Verder speelde Van Kralingen ook filmrollen zoals in Een Scherzo Furioso, Temmink: The Ultimate Fight en Havinck. Voor haar rol als suïcidale Lydia in Havinck ontving zij 1995 een Gouden Kalf. Voor haar rol in Storm in mijn hoofd kreeg zij een tweede Gouden Kalf.

In 2007 speelde Van Kralingen in een toneelbewerking - onder regie van Ursul de Geer - van het boek van auteur Sándor Márai: Kentering van een huwelijk, de rol van Ilonka. Vanaf 2007 speelde ze ook mee in de Nederlandse politieserie Flikken Maastricht. In deze serie heeft ze slechts één seizoen gespeeld, maar ze keerde in het vijfde seizoen weer terug als Hoofdinspecteur Ellis Flamand.

Van Kralingen ontving in 2007 de Theo d'Or. Zij kreeg deze toneelprijs voor haar rol als koningin Elisabeth in het toneelstuk Maria Stuart.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaanen waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Bronnen