De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamWilke Durand
Geboren15 december 1960
Den Haag
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website

Wilke Durand (1960) is een Nederlands actrice, voice-over en scenarioschrijfster.

Tussen 1980 en 1982 volgde Durand de Toneelacademie van Maastricht. In 1982 speelde Wilke de rol van Margot Frank in het toneelstuk Het Dagboek van Anne Frank, onder regie van Jeroen Krabbé. Landelijke bekendheid kreeg ze door haar rol als verpleegster Tessa van Loon in de populaire ziekenhuisserie Medisch Centrum West. Later speelde Wilke in de solovoorstelling Een avondje Germaine, waaraan ze zelf meeschreef.

Tijdens het schrijven van dit toneelstuk, ontdekte Wilke haar passie voor schrijven. Uiteindelijk werd het script van haar solovoorstelling herschreven voor de film Lievelingskind. Niet veel later wilde de NCRV dat Wilke de jeugdserie Willie & Nellie ging schrijven. In samenwerking met actrice Nelleke Zitman schreef ze het script. Uiteindelijk besloot ze samen met Nelleke het duo Willie & Nellie te gaan spelen. Uiteindelijk vielt het doek na zesendertig afleveringen in 1999.

Wilke liet haar acteercarrière achter zich en besloot naar Los Angeles te gaan om haar schrijven te verbeteren. Onder leiding van Syd Field schreef ze haar eerste speelfilm. Op het Maurits Binger Instituut scheef ze het scenario voor Dance with Me, wat later Panna! zou gaan heten. Uiteindelijk werd haar werk bekroond met een scenariosubsidie van het Nederlands Fonds voor de Film.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

TV

  • De Co-assistent - Liesbeth Verstraeten (Afl. Onverwachts bezoek, 2009)
  • Baantjer - Sabine Brandsma (Afl. De Cock en de moord om de moord, 1997)
  • Willie & Nellie - Willie (1996-1999)
  • Baantjer - Hermine Brandjes (Afl. De Cock en de reclamemoord, 1995)
  • Medisch Centrum West - Tessa van Loon (1990-1992)
  • Parallax - Florence Cook (1989)

Toneel

Schrijver

  • Willie & Nellie (NCRV, 36 afleveringen)
  • Sweet Betty

Bronnen