De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamWilfried de Jong
Geboren30 september 1957
Rotterdam
BeroepActeur, Cabaretier
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel
 Website
Wilfried de Jong
De Jong in Feyenoord-kledij

Biografie

Wilfried de Jong (1957) is een Nederlands theatermaker, televisieprogrammamaker, tv-presentator, acteur en schrijver.

Hij werd bekend door zijn samenwerking met Martin van Waardenberg in het theaterduo Waardenberg en de Jong.

Nadat deze samenwerking was beëindigd legde De Jong zich toe op het maken van televisieprogramma's. Eerst maakte hij voor de VPRO Sportpaleis De Jong en later, samen met Matthijs van Nieuwkerk, Holland Sport, sinds 2008 is hij de enige presentator van Holland Sport.

Hij presenteert ook 24 uur met..., dat begin 2008 op Nederland 3 werd uitgezonden. Zijn liefde voor sport in het algemeen kwam verder tot uiting in een serie documentaires over de fans, hobbyisten en organisatoren van diverse amateursportevenementen. In de in Rotterdam opgenomen serie "Pakhuis de Jong" speelde Wilfried de Jong in op actualiteit en lukte het hem keer op keer om bij doorgewinterde TV persoonlijkheden door de façade heen te breken en de, soms fragiele, mens achter de bekendheid te laten zien. Daarnaast speelde De Jong soms rollen in films en televisieseries (Evelien) en schreef hij een boek, De linkerbil van Bettini en een verhalenbundel: Aal.

In maart 2007 verscheen ter gelegenheid van de literaire boekenmaand van de Bijenkorf De opheffing van Bob, een speciale uitgave, met vier oude verhalen van De Jong. Verder levert Wilfried de Jong regelmatig een bijdrage aan het voetbaltijdschrift Hard Gras. In 2009 verscheen De man en zijn fiets, een bundel wielerverhalen. Als aanvulling op deze verhalenbundel verscheen er ook een cd Man & Fiets met Ocobar.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent, samen met Martin van Waardenberg onder de naam Waardenberg & De Jong

TV

Zie Wikipedia

Belangrijkste publicaties

Bronnen