De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamWiebke Goëtjes
BeroepZanger, Acteur
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera, Musical

Wiebke Goëtjes is een Nederlandse opera- en musicalzangeres (sopraan).

Biografie

Wiebke, sopraan, studeerde aan het Conservatorium van Utrecht bij docente Marianne Blok, en zette haar studie voort bij Cristina Deutekom en wordt nu begeleid door Gabriele Schnaut. Na haar eindexamen werd zij meteen gecontracteerd voor de rol van Carlotta Giudicelli in de Nederlandse productie van Andrew Lloyd Webber’s The Phantom of the Opera.

Hierna volgde een engagement in Duitsland als Aida in de gelijknamige opera van Verdi en Elisabeth in Tannhäuser van R.Wagner. De start van een glanzende carrière waarin zij naast Aida en Elisabeth tal van hoofdrollen zoals Tosca, Madama Butterfly, Turandot, Abigaille, Senta, Ariadne auf Naxos, Fidelio aan een keur van buitenlandse operahuizen zong.

In Nederland is zij een regelmatige gast in bekende concertzalen als het Concertgebouw Amsterdam waar zij vele malen soliste was in het Verdi Requiem en optrad in concertante opera-uitvoeringen waaronder Lady Macbeth in de opera Macbeth van G.Verdi en Abigaille in de opera Nabucco van dezelfde componist. Het nieuwe seizoen 2015/2016 begon met de titelrol in Elektra van R.Strauss in London. Een ander hoogtepunt van het lopende seizoen was haar gastoptreden als Fidès in de opera Le Prophète van de componist G. Meyerbeer bij het Staatstheater Braunschweig. Na het succes van Elektra zal zij volgend seizoen haar eerste Brünnhilde in Siegfried van R.Wagner zingen in London, gevolgd door Brünnhilde in Götterdämmerung een jaar later.

Naast haar activiteiten als zangeres schept het Wiebke genoegen jonge zangers te helpen bij het starten van hun carriere. Met haar Hojotoho Operastudio organiseert zij workshops, privé zanglessen en concerten die ze voorbereiden op het doen van (buitenlandse) audities.

Theater/Dans

Een overzicht van de premièrevoorstellingen waaraan Wiebe Goëtjes in speelde, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie Voorstellingen

Idem voor wat betreft de Regie

Bronnen