De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Walter van den Broeck(1941) is een Vlaams roman- en toneelschrijver. Hij woont in Turnhout.

Walter van den Broeck, zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filippijnse achtergrond, groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. Later nam hij daar ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

Hij werd, na een aantal autobiografisch getinte romans, bekend met het geëngageerde toneelstuk Groenten uit Balen dat geïnspireerd was door waargebeurde feiten en een staking en zijn gevolgen in deze stille Kempense gemeente. Zijn grote doorbraak kwam met de roman Brief aan Boudewijn uit 1980, waarbij hij fictief de toenmalige Belgische koning een rondleiding gaf door zijn eigen huis, leven en omgeving, en zo de koning een beeld schetste van Vlaanderen en meer bepaald van de Kempen van onderaf.

Het hoofdwerk van Van den Broeck is de vierdelige romancyclus Het beleg van Laken, waarvoor Brief aan Boudewijn de opmaat vormde. Deze romans bevatten twee zich spiegelende niveaus, enerzijds bestaan ze uit duidelijk autobiografisch gekleurde herinneringen aan de jeugd van de auteur en zijn ouders (vooral in Het gevallen baken, het derde deel), anderzijds speelt de verbeelding een belangrijke rol, de fictionele situatie waarin de koning de auteur gevangen heeft gezet in de kelders van zijn kasteel. De koning wil hem pas vrijlaten wanneer hij kan uitleggen waarom hij schrijver is geworden, waar hij pas in deel vier, Het leven na beklag, een bevredigend antwoord op kan formuleren. Uit het eerste deel van deze cyclus werd het succesvolle toneelstuk De Tuinman van de Koning gedestilleerd, in Vlaanderen welbekend door de meesterlijke vertolking door acteur Luc Philips.

Walter van den Broeck won de Staatsprijs voor Toneel in 1982, de Henriette Roland Holst-prijs en de Staatsprijs voor Proza in 1993.

Kenmerken van zijn werk

Zijn werk vertrekt vanuit autobiografische elementen om een tegengeschiedenis te vertellen die haaks staat op de officiële geschiedenis van de grote gebeurtenissen die vaak vanuit abstracte gegevens en analyses vertrekt. Daartegenover vertelt Van den Broeck de concrete, dagelijkse geschiedenis zoals die ervaren wordt door 'de gewone man' en schept daardoor een origineel, maatschappelijk betrokken beeld van hedendaags Vlaanderen in een toegankelijke, soms volkse en komische stijl.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Bibliografie

Proza

  • De troonopvolger (1967)
  • Lang weekend (1968)
  • 1 cola met 6 rietjes (1969)
  • 362.880 x Jef Geys (1970; heruitgegeven in 1985 met hoofdstukken in een gewijzigde volgorde)
  • Troïka voor spoken (1970 met F. Depeuter en R. Hannelore)
  • Mietje Porseleinen Lili Spring-in-'t Veld (1970)
  • In beslag genomen. Een politiek-erotische satire (1972)
  • De dag dat Lester Saigon kwam (1974)
  • Minder cola met nog meer rietjes (1976)
  • Aantekeningen van een stambewaarder (1977)
  • Brief aan Boudewijn (1980, in 1982 bekroond met de Henriette Roland Holst-prijs)
  • Het beleg van Laken (1985)
  • Aangewaaid (1986)
  • ¡Querido hermano! (1988)
  • Gek leven na het bal! (1990)
  • Het gevallen baken (1991)
  • Het leven na beklag (1992)
  • Amanda en de widowmaker (1994)
  • Verdwaalde post (1998)
  • Een lichtgevoelige jongen (2001)
  • De beiaard en de dove man (2004)
  • De veilingmeester (2007)
  • Terug naar Walden (2009)

Toneel (selectie)

  • Mazelen (1972)
  • Groenten uit Balen (1972)
  • De rekening van het kind (1973)
  • Een andere Vermeer (1974)
  • Greenwich (1974)
  • Het wemelbed (1978)
  • Tot nut van't algemeen (1979)
  • Au bouillon belge (1981)
  • Tien jaar later: 't Jaar 10! (1982)
  • De tuinman van de koning (1986, gedramatiseerd fragment uit Het beleg van Laken)
  • Het proces Xhenceval (1990)
  • Amanda (1994, gebaseerd op Amanda en de widowmaker)
  • De bloemen, de vogels, de gruwel (1995)
  • De Ronde van Vlaanderen (1999)

Externe links

Bronnen