Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geenaffiche.png

TitelVrijdag
ProducentZT Hollandia
DisciplineToneel
OnderwerpRepertoiretoneel, Literair theater, Nederland
Premièredatum21 maart 2003
Seizoen2002/2003, 2003/2004, 2004/2005
LocatieStadsschouwburg, Eindhoven
OpmerkingenVoorstellingen buitenland seizoen 2002/2003: 26 t/m 29 maart 2003, Gent, België. 8 april 2003, Hasselt, België. 1 en 6 t/m 8 mei 2003, Antwerpen, België. 27 en 28 mei 2003, Brussel, België. 31 mei 2003, Brugge, België.

Bron: Theatercollectie (Adlib)

Gebaseerd opVrijdag - Hugo Claus


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


   Video (volledige voorstellingsregistratie)

   Lengte: 2 uur 23 minuten;

   Uitgave: ZT Hollandia, 2003.

   De publicatie van deze voorstellingsregistratie werd mogelijk gemaakt door de Verkadefabriek in het kader van de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

   Verkadefabriek-logo.jpg

   Over deze voorstelling

   Incest, overspel en sociale controle, dat zijn de thema's die Hugo Claus in zijn veelgeprezen toneelstuk 'Vrijdag' aansnijdt. Vader komt op een vrijdagavond thuis uit de gevangenis, waarop het gehavende gezin op zoek gaat naar een bevredigende vorm van loutering. De tekst is sinds de door Claus zelf geregisseerde opvoering in 1969 uitgegroeid tot een moderne klassieker. De briljante acteurscast van ZT Hollandia tast elk woord af in al zijn nuances. Regisseur Johan Simons laat in 'Vrijdag' zien dat de wereld overleeft dankzij de kracht van vrouwen.

   ZT Hollandia is in 2001 ontstaan uit een fusie van het voormalige Zuidelijk Toneel in Eindhoven en Theatergroep Hollandia in Zaandam. ZT Hollandia was een van de grotere groepen van Nederland. Het gezelschap was gevestigd in Eindhoven. Johan Simons, die de voorstelling regisseerde, was één van de oprichters.

   Bronnen