Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


TitelVlees en bloed
Oorspronkelijke titelThe Family
ProducentSuver Nuver
DisciplineMime
OnderwerpModerne mime, Nederland
Premièredatum10 oktober 1997
Seizoen1997/1998, 1998/1999
LocatieDe Vorst, Podium voor theater en dans, Tilburg
OpmerkingenDe rol Branka wordt afwisselend door de verschillende personen

Informatie

Vlees en bloed naar "The Family" van Lodewijk de Boer, bewerkt door Moniek Merkx vertaald door Auke van de Berg

Suver Nuver

Seizoen: 1998/99

Trefwoorden: Moderne mime, Nederland

Regie: Moniek Merkx

Productie: Jeroen Kriek, Anneke Steffens

Kostuums: Marike Kamphuis

Decorontwerp: Sanne Danz

Uitvoering muziek: Joop van Brakel, N.I.P.

Uitvoerenden: Henk Zwart, Peer van den Berg, Dette Glashouwer, Joke Tjalsma, Wiske Sterringa, Joop Wittermans, Titus Tiel Groenestege

Video (volledige registratie)

Lengte:

De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

Over deze voorstelling

Vlees en Bloed is een bewerking van "The Family", toneelstuk van Lodewijk de Boer. Zijn oeuvre werd vernieuwend, schokkend, humoristisch, pervers, genadeloos en ondergravend genoemd. Zijn bekendste stuk was "The Family", een vierdelig familiedrama over twee broers en een zus in een kraakpand, door het Amsterdams Toneel in het seizoen 1972/73 voor het eerst als feuilleton op de planken gebracht. Maar daar zijn helaas geen beeldregistraties van gemaakt. Wel van "Vlees en bloed", een bewerking van "The Family" door Suver Nuver tot een anderhalf uur durend spektakel, bewerkt en geregisseerd door Moniek Merkx.

Twee broers en een zusje wonen in een vervallen kraakpand. Hard en gewelddadig voor anderen, maar onderling elkaar warmte en bescherming biedend. De buitenwereld dringt zo nu en dan binnen, maar moet het afleggen tegen het hechte front dat de drie vormen. Pas als hun vader na jaren opeens opduikt, lijkt er een barst te springen in de verhouding tussen vooral de twee broers.


Bronnen