De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamVicente Abad
Geboren1940
Caracas
BeroepDanser


Vicente Abad was een Venezolaanse danser die in de jaren 1964 t/m 1968 bij Het Nationale Ballet danste.

Biografie

Vicente Abad (1940) begon zijn opleiding aan de Escuela Nacional de Ballet o.l.v Nena Coronil in Venezuela en vervolgens bij de Academia Interamericana de Ballet van Irma en Margot Contreras. Met een beurs van de Venezolaanse overheid kon hij vervolgens zijn opleiding voltooien aan Royal Ballet School te Londen.

Na Het Nationale Ballet danste hij bij verschillende balletgezelschappen in Europa, o.a. bij het ballet van Wallonië, het ballet van de Opera van Brussel o.l.v. Maurice Bejart, de Opera van Toulon en de Opera van Nantes. Bij dit laatste gezelschap werd hij in 1974 benoemd tot artistiek leider van het balletgezelschap aldaar en begon in 1978 daarnaast een meer op eigentijdse dans gerichte ensemble: le groupe choreographique de l'Opera de Nantes, waarvoor hij diverse choreografieën maakte.

Na zijn terugkeer in Venzuela werkte hij daar als balletmeester en leraar bij diverse dans-gezelschappen en ballet scholen.

Zie ook wikipedia in het Spaans.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen