Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Verkadefabriekold5jan2007.JPG

NaamVerkadefabriek, 's-Hertogenbosch
PlaatsDen Bosch
TypeTheaterzaal
 Website


Informatie

De Verkadefabriek, dé culturele ontmoetingsplek van Den Bosch, programmeert ruim 6.000 activiteiten per jaar. Nieuwe activiteiten in een oude koekjesfabriek: theater, cabaret, film, debat, eten en drinken. De Verkadefabriek is iedere dag open, vanaf elf uur ’s ochtends. Met twee theaterzalen, vijf filmzalen, een nieuwe clubzaal en een café-restaurant is er in de Verkadefabriek heel veel te zien en te beleven. De Verkadefabriek kiest voor kwaliteit; verschillende programmeurs zoeken het hele jaar naar juist die voorstellingen en films die bijblijven.

De Verkadefabriek is het centrum voor veel toonaangevende festivals zoals Festival Cement, Theaterfestival Boulevard, November Music, B*There, Geen Daden Maar Woorden Festival en de Nederlandse Cabaretdagen.

De Verkadefabriek is de thuisbasis voor de Bossche gezelschappen MATZER Theaterproducties, Theater Artemis, Panama Pictures en stadskunstenaar Lucas De Man. Met deze kerngezelschappen wordt intensief samengewerkt aan nieuwe verbindingen tussen de disciplines.

Geschiedenis van het gebouw

Gebouwd als: Fabriek; verbouwd 2002-2004 tot theater in opdracht van het Gemeentebestuur, architect Hubert-Jan Henket.

In 1929 werd de Wafelfabriek van de firma Verkade in het reeds bestaande fabrieksgebouw gevestigd. In oktober 1993 werd de koekproductie naar Zaandam verplaatst en de fabriek gesloten. Het gebouw stond leeg tot 2001. Nadat zt Hollandia in de hal Varkens / Boeren had opgevoerd, werd in februari 2002 tot een verbouwing besloten en het complex bestemd tot kunstencentrum. De nieuwbouw werd september 2004 geopend.

De nieuwbouw van de Theaterfabriek vanaf de Veemarktweg.

Premieres

Voorstellingen die in de Verkadefabriek in premiere zijn gegaan zie Premieres Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007