Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Informatie

De Theaterencyclopedie is nauw verwant aan de Theatercollectie van het Allard Pierson. Beide zijn eigendom van Stichting TiN, en het voormalig Theater Instituut Nederland. Op deze pagina vind je een overzicht van verschillende projecten die er met en/of over de Theatercollectie zijn gerealiseerd. Je vindt er bijvoorbeeld columns van (oud-)medewerkers van de Theatercollectie over bijzondere objecten, en resultaten van onderzoeken die naar of rondom objecten uit de Theatercollectie hebben plaatsgevonden.

Object van de week

Object van de week

TIN-medewerker Bianca de Waal bracht tussen 2012 en 2014 wekelijks, en later maandelijks, een aantal objecten uit de Theatercollectie onder de aandacht op de Theaterencyclopedie.

Tussen de bedrijven door

Tussen de bedrijven door

Jan Barend van Barneveld (oud-medewerker van Theater Instituut Nederland) schreef in 2012 een maandelijkse column. Hij schreef hierin vanuit de actualiteit over theater en illustreerde dit met voorbeelden uit de Theatercollectie.

Curiosa uit de collectie

Curiosa uit de collectie

In het kader van de collegereeks 'Allemaal Theater!' hebben studenten Theaterwetenschap in oktober 2020 onderzoek gedaan naar verschillende bijzondere curiosa die te vinden zijn in de Theatercollectie.

Allard Pierson, Theatercollectie

Allard Pierson, Theatercollectie

De Theatercollectie omvat meer dan een miljoen objecten uit ruim vier eeuwen Nederlandse theatergeschiedenis. Een belangrijke bron van informatie voor theaterwetenschappers, studenten, professionals in de podiumkunsten en liefhebbers.

Zeur Niet!

Zeur Niet!

De tentoonstelling Zeur Niet! was van 8 april t/m 30 oktober 2022 in het Allard Pierson te bewonderen. In de tentoonstelling waren veel objecten te zien uit de Theatercollectie, evenals van verschillende bruikleengevers.

Archief Ritsko van Vliet

Archief Ritsko van Vliet

Ritsko van Vliet werd op 17 januari 1924 in Leeuwarden geboren als de zoon van streng gereformeerde ouders. Toen Van Vliet zestien jaar was, ging hij stiekem – zijn ouders zagen de variétéwereld als zondig vermaak – naar een goochelshow van Larette waarna hij zelf ook goochelaar wilde worden.

De op deze pagina gebruikte afbeeldingen zijn bewerkingen van bestaande afbeeldingen in de TheaterEncyclopedie. Klik hieronder voor meer informatie.

Bronvermelding

  • Header-achtergronden-verhalen.png; bewerking van Bestand:Doosjesvoorprweb.jpg, Sjoerd Schwibettus
  • Achtergronden-verhalen-object 300x200.png; bewerking van bestand Bedroom Tango 166502.jpg, Maarten Brinkgreve fotografie
  • Achtergronden-verhalen-tussen-de-bedrijven-door 300x200.png; bewerking van bestand Cheerio Sportivo 161461.jpg, Hans Gerritsen (fotografie); Bestand:Affiche Thaibox verdriet - De Toneelmakerij - 2010-04-08.jpg, Esther de Boer fotografie & ontwerp; Bestand:Volkert van der G. en Mohammed B. 141792.jpg, Leo van Velzen (fotografie)
  • Achtergronden-verhalen-curiosa 300x200.png; bewerking van bestand Cocktailservetten met moppen van Max Tailleur.png; Bestand:Koffer 9.jpg; Bestand:Koffer van Louis Bouwmeester.jpg; Bestand:Poster Herman Brood aan Ramses Shaffy.png; Bestand:Willy 1.jpg; Bestand:Verkoold hout 1.jpg
  • Verhalen-AP-300x200.png; bewerking van Logo Allard Pierson Museum Facebook
  • Verhalen-zeur-niet-300x200.png; bewerking van Bestand:Zeur niet.jpg
  • Achtergronden-verhalen-ritsko 300x200.png; Theatercollectie Allard Pierson. Foto: Milco Feijnenbuik

Edit deze pagina