Vaudeville

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vaudeville is een vorm van amusements-theater, dat specifiek heel populair was in de Verenigde Staten en Canada in de jaren 1880 tot en met ongeveer 1935. Het is een theatervorm die lijkt op wat we in Nederland en België verstaan onder variété en het kan daarom worden beschouwd als de voorloper van het hedendaagse cabaret en stand-up comedy.

Een typische vaudeville voorstelling, wordt samengesteld uit een serie niet aan elkaar gerelateerde nummers (acts), die worden gepresenteerd onder een bepaalde noemer. De soorten nummers bestonden uit optredens door populaire, of klassieke musici, zangers, dansers, komedianten, getrainde dieren, goochelaars, imitators, acrobaten, jongleurs e.d. Ook konden deze worden aangevuld met korte toneelstukjes, filmvertoningen of voordrachten van beroemdheden e.d.

Het vaudeville theater ontstond uit diverse eerdere vormen van Amerikaans amusement, zoals saloon-optredens, minstrel-, freak- en burlesque shows en was een populaire vorm van theater bij vooral de midden- en lagere klassen.

Door de opkomst van de goedkope cinema's vanaf het eerste decennium van de twintigste eeuw, liep de belangstelling voor deze vorm van theater terug. Wellicht ook omdat de eerste korte films vaak als onderdeel van eenvaudeville voorstelling in de theaters werden geprogrammeerd.

Alhoewel deze vorm van theater thans verdwenen lijkt is het nog tot begin van de jaren zestig in Nederland de gewoonte geweest in de grote bioscopen om als pauzenummer een levende theater- of muziekact te brengen.

Bronnen