Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

Geïnspireerd opLa Tosca - Victorien Sardou
Libretto (met teksten van)Luigi Illica, Giuseppe Giacosa
ComponistGiacomo Puccini
Wereldpremière op14 januari 1900
Wereldpremière teTeatro Costanzi, Rome
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal speelt zich af te Rome in juni 1800. De eerste akte speelt in een kerk, de Sant'Andrea della Valle. Floria Tosca, een zangeres, is verliefd op de schilder Mario Cavaradossi, maar deze wordt gevangengenomen omdat hij Cesare Angelotti, een gevluchte gevangene, onderdak zou hebben gegeven. Baron Scarpia, politiechef van Rome, op zijn beurt, is verliefd op Tosca en hij chanteert haar: hij zal Cavaradossi bevrijden als ze zich aanbiedt aan hem. Hij zal de executie van de schilder simuleren door losse flodders. Tosca doet alsof ze akkoord gaat, maar nadat de agenten Cavaradossi naar de plaats van zijn executie gebracht hebben, vermoordt Tosca Scarpia met een dolkstoot. Tosca woont de executie bij, onwetend dat Scarpia ook had gelogen en dat de soldaten met echte kogels zouden schieten. Nadat ze de dood van Cavaradossi heeft aanschouwd, pleegt Tosca zelfmoord door zich van de transen van de Engelenburcht te werpen.

Verder informatie

Tosca is en Italiaanse opera in drie bedrijven, gecomponeerd door Giacomo Puccini op een libretto door Luigi Illica en Giuseppe Giacosa, gebaseerd op het Franse drama La Tosca van Victorien Sardou uit 1887. De opera ging in première op 14 januari 1900 in het Teatro Costanzi te Rome.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Tosca '...meer