Toneel Publieksprijs

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Toneel Publieksprijs

De Toneel Publieksprijs, in de vorm van een "Kroon", is een Nederlandse prijs, die via een nominatieronde en een stemming door het toneelpubliek wordt toegekend aan een Nederlandse toneelproductie. De stemming vindt plaats via een website (zie onderaan bij Links). De prijs is een initiatief van het Bureau Promotie Podiumkunsten en werd voor het eerst uitgereikt in 1994 onder de naam Gouden Gids Toneelprijs, deze samenwerking stopte in 1998 waarna de AVRO de hoofdsponsor werd voor een jaar. In 2000 werd de hoofdsponsoring overgenomen door het NRC Handelsblad die daar in 2005 mee stopte. Momenteel is opnieuw AVRO de hoofdsponsor.

Toneelproducenten worden ieder jaar schriftelijk uitgenodigd om hun grote zaal toneelproducties aan te melden voor deelname aan de AVRO Toneel Publieksprijs. Per seizoen dingen er zo'n 35 toneelproducties naar de prijs. De uitreiking ervan vindt plaats op het Gala van het Nederlands Theater.

Op speciale stemavonden in het land kan het publiek deze voorstellingen een cijfer geven tussen de 1 en 10. Per voorstelling vinden twee stemavonden plaats. Waardeert het publiek een voorstelling gemiddeld met een 8,1 of hoger, dan wordt deze genomineerd. Na nominatie volgt een tweede, online stemronde.

De winnaar wordt jaarlijks bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Voor meer informatie en trailers van de voorstellingen zie: Website Toneel Publieksprijs

Einde van de Toneel Publieksprijs

De Toneel Publieksprijs krijgt voorlopig geen vervolg. Nadat de organisator van de prijs, het Bureau Promotie Podiumkunsten, afgelopen oktober werd opgeheven, werd de prijs overgedaan aan het Nederlands Theater Festival. De prijs moet op termijn in een vernieuwde vorm terugkeren. Zo moet er een prijs voor zowel de grote als de kleine zaal komen. De belangrijkste reden om de doorstart van de Toneel Publieksprijs voorlopig op te schorten is vooral praktisch van aard: het Nederlands Theater Festival verwacht dat er in de nabije toekomst door de schouwburgen steeds vaker een klantwaardering aan bezochte voorstellingen kan worden gekoppeld, waardoor er een zuiver beeld ontstaat van de appreciatie van theaterproducties. Als die verwachting klopt, maakt dat het ontwikkelen van een apart stemsysteem overbodig. Voor de Toneel Publieksprijs is bovendien geen financiering. Aanhaken bij gaande ontwikkelingen is volgens het festival daarom de meest slimme en duurzame oplossing voor de Publieksprijs.

(Bron: Website Nederlands Theater Festival, 2014)

Winnaars

1995: Rijkemanshuis van Het Zuidelijk Toneel

1996: Angels in America van RO Theater

1997: Amanda van Mithras Produkties BV

1998: Hamlet van De Trust

1999: Hamlet van Het Nationale Toneel en Wilhelmina: Je maintiendrai van Ton Vorstenbosch door Impresariaat Jacques Senf & Partners

2000: niet uitgereikt

2001: niet uitgereikt

2002: Midsummernightsdream van De Paardenkathedraal

2003: Gloed van Impresariaat Gislebert Thierens b.v.

2004: Tantalus van Toneelgroep De Appel

2005: Mozart van Fred Delfgaauw

2006: Herfstsonate van Hummelinck Stuurman Theaterbureau

2007: Who's afraid of Virginia Woolf van Hummelinck Stuurman Theaterbureau

2008: De goede dood van Wallis Theaterproducties

2009: Kopenhagen van Het Nationale Toneel

2010: Oog om oog van Hummelinck Stuurman Theaterbureau

2011: DOEK! van Kik Productions

2012: Herakles van Toneelgroep De Appel

2013: De verleiders - de casanova's van de vastgoedfraude van Bos Theaterproducties.