Toneel Publieksprijs

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Toneel Publieksprijs

De Toneel Publieksprijs, in de vorm van een "Kroon", is een Nederlandse prijs, die via een nominatieronde en een stemming door het toneelpubliek wordt toegekend aan een Nederlandse toneelproductie. De stemming vindt plaats via een website (zie onderaan bij Links). De prijs is een initiatief van het Bureau Promotie Podiumkunsten en werd voor het eerst uitgereikt in 1994 onder de naam Gouden Gids Toneelprijs, deze samenwerking stopte in 1998 waarna de AVRO de hoofdsponsor werd voor een jaar. In 2000 werd de hoofdsponsoring overgenomen door het NRC Handelsblad die daar in 2005 mee stopte. Momenteel is opnieuw AVRO de hoofdsponsor.

Toneelproducenten worden ieder jaar schriftelijk uitgenodigd om hun grote zaal toneelproducties aan te melden voor deelname aan de AVRO Toneel Publieksprijs. Per seizoen dingen er zo'n 35 toneelproducties naar de prijs. De uitreiking ervan vindt plaats op het Gala van het Nederlands Theater.

Op speciale stemavonden in het land kan het publiek deze voorstellingen een cijfer geven tussen de 1 en 10. Per voorstelling vinden twee stemavonden plaats. Waardeert het publiek een voorstelling gemiddeld met een 8,1 of hoger, dan wordt deze genomineerd. Na nominatie volgt een tweede, online stemronde.

De winnaar wordt jaarlijks bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Voor meer informatie en trailers van de voorstellingen zie: Website Toneel Publieksprijs

Einde van de Toneel Publieksprijs

De Toneel Publieksprijs krijgt voorlopig geen vervolg. Nadat de organisator van de prijs, het Bureau Promotie Podiumkunsten, afgelopen oktober werd opgeheven, werd de prijs overgedaan aan het Nederlands Theater Festival. De prijs moet op termijn in een vernieuwde vorm terugkeren. Zo moet er een prijs voor zowel de grote als de kleine zaal komen. De belangrijkste reden om de doorstart van de Toneel Publieksprijs voorlopig op te schorten is vooral praktisch van aard: het Nederlands Theater Festival verwacht dat er in de nabije toekomst door de schouwburgen steeds vaker een klantwaardering aan bezochte voorstellingen kan worden gekoppeld, waardoor er een zuiver beeld ontstaat van de appreciatie van theaterproducties. Als die verwachting klopt, maakt dat het ontwikkelen van een apart stemsysteem overbodig. Voor de Toneel Publieksprijs is bovendien geen financiering. Aanhaken bij gaande ontwikkelingen is volgens het festival daarom de meest slimme en duurzame oplossing voor de Publieksprijs.

(Bron: Website Nederlands Theater Festival, 2014)

Winnaars

Jaar Productie Producent/Gezelschap
1995 Rijkemanshuis Het Zuidelijk Toneel
1996 Angels in America RO Theater
1997 Amanda Mithras Produkties BV
1998 Hamlet De Trust
1999 - Hamlet
- Wilhelmina: Je maintiendrai
- Het Nationale Toneel
- Ton Vorstenbosch door Impresariaat Jacques Senf & Partners
2000 niet uitgereikt
2001 niet uitgereikt
2002 Midsummernightsdream De Paardenkathedraal
2003 Gloed Impresariaat Gislebert Thierens b.v.
2004 Tantalus Toneelgroep De Appel
2005 Mozart Fred Delfgaauw
2006 Herfstsonate Hummelinck Stuurman Theaterbureau
2007 Who's afraid of Virginia Woolf Hummelinck Stuurman Theaterbureau
2008 De goede dood Wallis Theaterproducties
2009 Kopenhagen Het Nationale Toneel
2010 Oog om oog Hummelinck Stuurman Theaterbureau
2011 DOEK! Kik Productions
2012 Herakles Toneelgroep De Appel
2013 De verleiders - de casanova's van de vastgoedfraude Bos Theaterproducties.