De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Begon zijn loopbaan in het theater in 1962 bij de Stadsschouwburg, Amsterdam, maar maakte vrij snel de overstap naar de Nederlandse Comedie waar hij als theatertechnicus in dienst trad. De belangstelling van Tom lag vooral bij het geluid en geluidseffecten en wilde deze voor de voorstellingen op een hoger kwalitatief niveau brengen. Hij oriënteerde zich o.a. bij diverse Duitse theaters, overwon de weerstand die hij ondervond bij zijn chef en zocht o.a. contact de afdeling Sonologie van de TU Delft. De resultaten daarvan vonden navolging in de Nederlandse theaterwereld en vanaf dat moment veranderde de de benadering van geluid- en geluidseffecten in theatervoorstellingen en begon de ontwikkeling naar een aparte gespecialiseerde technische discipline, zoals we die heden ten dage kennen.

Op grond van zijn brede organisatorische kwaliteiten werd Tom Diderich in 1973 gevraagd in dienst te treden als productieleider bij Toneelgroep Baal, een van de nieuwe gezelschappen die waren ontstaan door de de reorganisatie van de toneelsector na de aktie Tomaat in 1969. Hij zette zich daar breed in voor het gezelschap en zijn speelplekken, het Shaffytheater met name vanaf 1981 voor Theater Frascati.

Vanaf het begin van zijn loopbaan in het theater was Tom Diderich actief in de vakbond en met andere projecten die zich bezig hielden met de emancipatie van het beroep theatertechnicus. Eerst bij de Nederlandse vereniging van Administratief en technisch personeel in het Theater: NAT en later bij de Beroepsvereniging voor Theater Technici: BTT. Hij vervulde diverse bestuursfuncties, was betrokken bij de ontwikkeling ontwikkeling van het Theater Technische Handboek, de voorloper van Stichting Tekening. Zijn nevenactiviteiten strekten zich ook uit tot de Verening voor Podiumtechnologie (de VPT) en de daaraan gelieerde activiteiten zoals de uitgave van het theatervakblad: Zichtlijnen, waarbij hij als penningmeester van de speciaal met daartoe opgerichte Stichting Publikaties Podiumtechnologie, zorgende voor een gedegen financiële administratie en acquisitieplan.

Tom Diderich is in december 1995 op veel te jonge leeftijd overleden.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Tom Diderich had o.a. een zus Annemieke Diderich, die eveneens in het theater werkte als [[productieleider}

Trivia

Externe Links

Bronnen