Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

NaamTolin Alexander
Geboortedatum10 mei 1971
Geboorteplaats Marowijne
BeroepActeur, Regisseur


Biografie

Tolin Alexander (1971) is een Surinaams schrijver, regisseur, acteur en danser. Hij begint met theater maken tijdens de bonte avonden op de muloschool. In 1994 richt hij de culturele dansgroep/vereniging Fiamba op. Zijn doel is om de marroncultuur te integreren in de Surinaamse samenleving. Hij krijgt vervolgens meer belangstelling voor sketches, wat hem naar Henk Tjon en Wilgo Baarn, naar Justine Themen en later Helen Kamperveen heeft geleid. Vooral Henk Tjon heeft een belangrijke stempel gedrukt op Tolins ontwikkeling als theatermaker. Daarnaast zijn Wilgo en Friede Baarn van NAKS een bijzondere stimulans en een voorbeeld voor hem geweest, vanwege het vormingswerk dat zij op het gebied van theater verrichtten.

In 2003 richt Tolin het gezelschap Forum Tolin Toli Masanga op. Deze stichting houdt zich bezig met de ontwikkeling en opzet van verschillende creatieve toneelvoorstellingen en performances.

Tolin maakt in 2005, bij 35 jaar Srefidensi, de voorstelling Difrenti Kloru, Wan Prakseri, waarin niet alleen elementen uit de verschillende culturen van Suriname zijn verwerkt, maar ook andere cultuurvormen, zoals capoeira en hiphop. In 2006 pakt Tolin groot uit met het stuk Gaandi Nnyun Nnyun (Het oude doen herleven) dat wordt opgevoerd in het CCS. Het onderwerp is de verdronken woonplaatsen van de marrons door de aanleg van het Brokopondo stuwmeer. Deze voorstelling is een multimediaal stuk.

In 2007 is Alexander een van de drie geselecteerde deelnemers aan het project Theatre on the move van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. In 2008 maakt hij deel uit van de voorstelling I sing I shout and I dream about, samen met musicus Liesbeth Peroti, gespeeld bij de ruïne van het Fort Zeelandia, in de open lucht.

In 2010 start Tolin met een project dat er speciaal op gericht is om jongeren meer zelfvertrouwen te geven door middel van theater. Meisjes en jongens in de leeftijd van 14 tot 21 jaar nemen er aan deel, veel creoolse jongeren, maar ook van marron afkomst.

In 2011 maakt hij de voorstellingen Fii en Bami Cola.

Tolin werkt regelmatig samen met gezelschappen als ArtLab (Maikel Austin), Kifoko, NAKS en de Sana Budaya groep (Dwight Warsodikromo).

Theater/Dans

  • Een overzicht van de voorstelling die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd voor de vertaling

Bronnen