Toer van Schayk: Repertoire - Kostuum- en decorontwerpen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Toer van Schayk. Foto: Jean van Lingen. Herkomst: Privécollectie.


Eenlevenlangtheater Toer van Schayk:

Kostuum- en decorontwerpen

In 1955 begon Toer van Schayk als danser bij Het Nederlands Ballet. Een jaar later maakte hij voor Tij en ontij van Rudi van Dantzig zijn eerste decorontwerp, maar die voorstelling trad hij tevens als danser op. Een combinatie die hij nog vaak zou herhalen. In 1959 deed hij voor het eerst het decor- en kostuumontwerp voor een voorstelling waarin hij zelf niet als danser optrad: Klein avondspel van Rudi van Dantzig. Vanaf 1971 combineerde hij het ontwerpwerk ook met het maken van eigen choreografieën.

Hieronder vindt u een overzicht van:

alle voorstellingen waarvoor Toer van Schayk de kostuums- en/of decorontwerpen maakte, zònder zelf ook nog als danser en/of choreograaf betrokken te zijn.

De meeste van zijn ontwerpen maakte hij voor balletten van Rudi van Dantzig. Maar Toer van Schayk ontwierp ook kostuums en decors voor het Publiekstheater en Toneelgroep De Appel.

Decormaquettes van Toer van Schayk

MaquetteToer-Rubies.jpg La sylphide 363864.jpg

Links: Maquette van Toer van Schayk voor decor van Rubies, 2006; Rechts: Maquette van Toer van Schayk voor La Sylphide, 2001. Foto's: Ernst Moritz. Collectie TIN.

Adam in ballingschap 361969.jpg Nachteiland 361951.jpg

Maquette van Toer van Schayk voor het decor van Adam in Ballingschap, Publiekstheater 1983. Foto: Ernst Moritz; Maquette van Toer van Schayk voor het decor van Nachteiland

La sylphide 363864.jpg Lommer 363865.jpg

Links: Toer van Schayk, maquette van het decor voor La sylphide, 2001. Rechts: Maquette van het decor voor Lommer, 2002. Collectie TIN.

Overzicht