De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Tijl Maria Theresia Beckand (1974) is een Nederlands stand-upcomedian/cabaretier, onder andere bekend van De Lama's, het improvisatieprogramma van BNN. Hij was hierin een van de vaste leden. In 2006 won dit programma de Gouden Televizier-Ring. Beckand werkte eveneens mee aan de Lama-Theatertour. Beckand is geboren en getogen in de Haagse Archipelbuurt. In 2005 verhuisde Beckand echter voor zijn eigen productiebedrijf Night of Comedy en voor zijn vriendin naar Amsterdam.

De Lama's

Vanaf 2004 was hij te zien in het improvisatieprogramma De Lama's van BNN. In totaal zijn er 10 seizoenen verschenen en door de jaren zijn er verschillende Lama's vertrokken en bijgekomen. Beckand is samen met Ruben Nicolai de enige Lama die al bij het programma zat vanaf het eerste seizoen. Het programma was zeer succesvol en won in 2006 de Gouden Televizier-Ring. Vanaf 2007 toerden ze ook de met het programma door het land. In 2008 maakten ze een clip genaamd Lekker Gewoon en stopten daarna met het programma.

Naast het feit dat Beckand "Lama" is, is hij ook werkzaam voor zijn eigen productiebedrijf Night Of Comedy. Zij produceren onder andere Laughing Matters en de Theatertour van De Lama's. Ook was Beckand een van de vaste verslaggevers bij De Nieuwste Show, waarin hij elke maandag het sportnieuws bracht.

Verdere tv carrière

Sinds 1 januari 2009 is Beckand werkzaam geweest bij de AVRO. Hier maakte hij samen met Ruben Nicolai en Ruben van der Meer het programma Budget TV. Dit programma is echter maar één seizoen op tv geweest. Voor datzelfde programma toerden ze ook door de Nederlandse theaters met de Budget Jongerendag.

Op 29 augustus 2009 deed Beckand mee aan het RTL 4 programma Let's Dance, hier danste hij op een medley van Austin Powers. Hij werd tweede achter John Williams, waardoor Beckand doorging naar de halve finale. In de halve finale werd Inge de Bruijn echter eerste en eindigde Beckand als tweede, waardoor hij niet doorging naar de finale. Uiteindelijk werd de finale gewonnen door Inge de Bruijn.

Eind 2009 zou Beckand te zien zijn in de film Odessa Star, samen met zijn collega's van De Lama's. Uiteindelijk ging dit niet door, omdat Beckand dit niet meer zag zitten. Beckand zei hierover: "In het laatste seizoen van De Lama’s wilde we een hele grote afscheidstournee, een grote afscheidsserie en een film. We hebben toen heel lang gesproken met vijf regisseurs, maar het werd op een gegeven moment zo doodgeluld dat we er mee zijn gekapt".

In oktober 2009 startte de theatertour Club Melchior, dat Beckand samen maakt met Ruben Nicolai en Ruben van der Meer. Club Melchior gaat over het geflopte Budget TV. In december 2009 nam Beckand deel aan seizoen 7 van BNN's Ranking the Stars, daarnaast bracht hij in dezelfde maand onder de naam "MSiep & DJ Harko feat. Koepak" samen met Ruben van der Meer en Horace Cohen het nummer "Hørk" uit, waarvan in februari 2010 een nieuwe versie verscheen, "Love Hørks".

In februari 2010 begon Beckand samen met Ruben Nicolai en Horace Cohen aan het nieuwe tv-programma Gehaktdag, waarin bekende Nederlanders in humoristische speeches worden geëerd. Vanaf 27 maart is Beckand te zien in het nieuwe RTL 4 programma Echt Waar?!, het programma wordt gepresenteerd door Jack Spijkerman. Beckand neemt het in het nieuwe programma op tegen Ruben van der Meer. Beckand en Van der Meer geven, in een reactie op een vraag, elk hun eigen interpretatie en het publiek moet raden wie van de twee gelijk heeft.

Op 21 december 2010 werd Beckand vader van een dochter.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent en idem de voorstellingen samen met Ruben van der Meer en Ruben Nicolai onder de naam Tijl Beckand & Ruben van der Meer Ruben Nicolai.

Externe Links

Bronnen