Tholen & Van Lier

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Tholen & Van Lier was een cabaret- en variétéduo, bestaande uit Herman Tholen en Albert van Lier. Zij maakten vooral in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw veel furore.

Ontstaan

Albert van Lier was werkzaam als zanger bij het cabaret van Jean Louis Pisuisse toen Herman Tholen daar in 1918 auditie deed. Tholen werd direct aangenomen. Een jaar later bracht Pisuisse Tholen en Van Lier samen in het duo The Juveniles. Al snel veranderde het duo zijn naam in Tholen en Van Lier, onder welke naam zij uiteindelijk bekend werden. Tholen en Van Lier schreven hun liederen zelf: Tholen schreef de teksten en Van Lier componeerde en arrangeerde de muziek. Deze liedjes gingen veelal over actuele onderwerpen. Tholen zong deze liedjes terwijl Van Lier piano speelde en de tweede stem voor zijn rekening nam. Voorbeelden van liederen die ze hebben geschreven zijn: “Blondje!,” “Hoort de bel,” “Vrouw van de straat” en “In het ouderlijk huis.”

Carrière

Vooral onder de naoorlogse WO I(1914-1918) generatie werd het duo al snel razend populair. In de jaren ’20 en ’30 traden ze dan ook veel op in zowel binnen- als buitenland. Zo speelden ze maanden achter elkaar in Tuschinski en gingen ze naar Denemarken, Noorwegen, Zweden, Duitsland en België. Ook vertrokken Tholen en Van Lier in 1928 samen met hun echtgenotes naar Nederlands-Indië voor een tournee. In deze tournee speelden Tholen en Van Lier samen met hun vrouwen. Toen ze in 1929 weer in Nederland terugkwamen, gingen Tholen en Van Lier echter weer als duo verder.

In 1930 werkten Tholen en Van Lier samen met The Original Ramblers, een jazzy dansorkest. Zij maakten onder andere een korte stomme film ter promotie.[1] Verder namen Tholen en Van Lier in de jaren ’30 tal van grammofoonplaten op, schreven en speelden ze hun eerste revuevoorstelling “Tijd is geld” (1933/1934) en werkten ze mee aan verschillende cabaret- en variétéprogramma’s.

In 1932 vierde het duo zijn 12,5 jarig jubileum in het Tuschinskitheater. Dit jubileum begon met een galavoorstelling, gevolgd door een nachtfeest.[2] Uit de vele (geluk)telegrammen die Tholen en Van Lier kregen blijkt dat dit jubileum een grootse aangelegenheid was.

Vanaf 1936, nadat Tholen en Van Lier in 1935 nogmaals naar Nederlands-Indië waren afgereisd voor een tournee, werd het duo Tholen en Van Lier omgevormd naar De vier van Tholen en Van Lier. Vanaf dat moment traden Albert en Herman altijd op samen met hun echtgenotes (voor Albert van Lier betekende dit dat hij na één jaar optreden met Letty, nu optrad met zijn nieuwe vrouw Jeanne).

Einde

De samenwerking tussen Tholen en Van Lier stopte echter plotseling in 1941 nadat Albert van Lier was opgepakt wegens het helpen van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor heeft hij vervolgens vastgezeten in Kamp Vught. Toen Van Lier na een jaar werd vrijgelaten, kreeg hij een “optreedverbod voor het leven”. Ondanks dat dit verbod na de oorlog verviel, voelde Van Lier er niks meer voor om op te treden.

Albert van Lier ging na de oorlog de textielhandel in, terwijl Herman Tholen bleef optreden. Tholen en Van Lier bleven elkaar wel zien. Op 12 juli 1953 trad het duo nog één keer samen op ter ere van een AVRO jubileum. Ook in 1977 was het duo samen te zien ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Tholen.

Video's


Een fragment van een promotiefilm van Tholen en Van Lier met The Original Ramblers.

Een jubileumoptreden ter ere van het 12,5 jarig jubileum van Theater Tuschinski.

  1. Zie onderaan de pagina voor een fragment.
  2. Zie onderaan de pagina voor een fragment.