Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamTheo Uden Masman
Volledige naamDirk Theodoor Uden (Theo Uden) Masman
Geboortedatum15 maart 1901
Geboorteplaats Cheribon
Overlijdensdatum27 januari 1965
Overlijdensplaats Den Haag
BeroepMusicus, Dirigent
Externe databases:
IMDb
VIAF

In 1926 richtte Theo Uden Masman de big band The Ramblers op. Masman kondigde de optredens altijd af met de kreet "...maarrr wij komen terug."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de band zich schuldig aan collaboratie door voor de door de Duitsers gecontroleerde Rijksradio De Nederlandsche Omroep op te treden alsmede op een paar pro-Duitse bijeenkomsten. Omdat zij echter ook hulp hadden verleend aan ondergedoken Joodse ex-bandleden werden The Ramblers en Masman na de oorlog uiteindelijk minder zwaar aangepakt: de band mocht een half jaar lang niet optreden, Masman een jaar lang niet.

Vanwege een uitgekiende muzikale politiek en zijn neus voor wat het publiek wilde wist Masman de groep vervolgens tot grote populariteit te brengen. Een eigen radioprogramma bij de VARA zorgde ervoor dat de populariteit een nog grotere vlucht nam. Eind jaren vijftig nam hun populariteit echter af. Op 11 april 1964 vond de laatste uitzending van dit programma plaats. Nog geen jaar later overleed Theo Uden Masman op een leeftijd van bijna 64 jaar.


Theo Uden Masman heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Theo Uden Masman heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Theo Uden Masman heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Als de Lente Komt! Een muzikale Paasrevue. Muzikale uitvoering Gelegenheidscombinaties 1943/1944 10 april 1944
Schitterend Kerstprogramma Dirigent Het Concertgebouw, Amsterdam 1943/1944 26 december 1943


Externe Links

Bronnen