Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Verstand van weemoed

Muziek: Theo Nijland, Frits Kampinga. Regie: Frans Weisz. Gezelschap: Nijland & Kampinga, 1984. Met: Theo Nijland, Frits Kampinga. Collectie Theater Instituut Nederland

Biografie

Theo Nijland (1954) is een Nederlandse componist, schrijver, theatermaker, performer, scenarist en acteur. Samen met onder anderen Robert ten Brink (een goede vriend van hem) volgde Theo Nijland de de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Samen met Coen van Vrijberghe de Coningh en Han Oldigs zet hij The Shooting Party op, waarmee het drietal van 1987 tot 1996 muziekperformances maakt. Hierna gaat Theo Nijland solo verder. In 2019 werd zijn theaterconcert 'En de rest is onzin' bekroond met een Poelifinario in de categorie 'Kleinkunst'.

Hij componeert muziek voor theater, film, televisie, commercials en radio, en schrijft liedteksten en columns. Verder heeft hij meegewerkt aan muziek voor onder andere Brigitte Kaandorp, Mathilde Santing, Paul de Leeuw en Nynke Laverman. Hij schreef voor het Nederlands Jeugd Strijkorkest PACMAN’SNAPKIN.

De theatervoorstelling Masterclass is in 2008 en 2009 te zien in de theaters. De theatervoorstelling Mijn Leven Als Theo Nijland, een 2persoonsmusical, is in 2009 te zien in de theaters.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
De vergroeiing - Theaterkollektief Hare Majesteit - 1978-09-05
Multiple Choice - Theaterkollektief Hare Majesteit - 1979-11-12
De aansteker - Theaterkollektief Hare Majesteit - 1982-03-11
Vanaf de balustrade - Theaterkollektief Hare Majesteit - 1983-02-03
Een glas water - Theo Nijland & Fritz Kampinga - 1983-09-06
Verstand van weemoed - Theo Nijland & Fritz Kampinga - 1984-10-04
Montana - Carolien van der Berg - 1986-03-27
Opus III - Stichting FACT - 1987-05-20
Zonder titel - The Shooting Party - 1988-06-18
The Shooting Party - The Shooting Party - 1988-09-22
Cabaret - Joop van den Ende Toneelprodukties bv - 1989-09-17
Master of Hounds Tour - The Shooting Party - 1990-09-30
Dansschool Paloni - Theatercombinatie Bellevue / Nieuwe de la Mar - 1994-02-27
Wild - The Shooting Party - 1995-02-17
Anna Karenina - Festival van het Ongespeelde Stuk - 1995-11-26
Verstand van weemoed 2 - Theo Nijland - 1999-10-01
Jij ook altijd! - Theo Nijland - 2002-10-17
De 1000ste Open bak - De Engelenbak - 2003-05-13
Nijland nodigt uit - Theo Nijland - 2003-12-22
Lichtzinnig literaire revue - Theo Nijland - 2005-02-03 De kus
De kus, lichtzinnig literaire revue - Theo Nijland - 2005-02-03
De finalisten - No Apology - 2005-09-28
Hoe de dans mij uitvond - Theo Nijland - 2007-03-07
Mijn leven als Theo Nijland - Theo Nijland - 2009-10-19
Piet Paaltjens, dé muzikale thriller - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2010-02-27
In andere handen - Theo Nijland - 2011-09-08
In andere handen - Theo Nijland - 2011-10-24
Who's Afraid of Woody Allen? - M-Lab - 2012-03-22
De Elite - De Elite - 2013-03-07
Garland en Minnelli - Janke Dekker Producties b.v. - 2013-09-30
Desalniettemin - Theo Nijland - 2016-10-18
Uit de tijd vallen - LOD VZW - 2017-08-22
Want er komen andere tijden - De Kleine Komedie - 2017-09-27
En de rest is onzin - Theo Nijland - 2019-02-15

Overig

Discografie

Album Jaar verschenen
old friends 1992
Op afbetaling 1994
Gaston's war 1998
Verstand van weemoed 1999
The Shooting Party 1999
Jij 2001
Loenatik de Moevie 2002
Praag 2005
Masterclass 2008

Prijzen en nominaties In 1995 werd hij genomineerd voor de Vakprijs filmmuziek op het Nederlands Filmfestival, voor zijn liedje Kaal ontving hij in 1996 met de Shooting Party de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het Beste Theaterlied van het seizoen 1995. In 1999 werd hij genomineerd voor de LIRA-prijs voor Beste Scenario. Zijn cd Masterclass werd in 2009 genomineerd voor de Edison Music Awards.

Bronnen