Theaterkostuums

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Theaterkostuums

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich 1596 theaterkostuums. De Theaterkostuums maken deel uit van de Collectie Scenografie (Theatervormgeving) van het Theater. Deze collectie bestaat uit:

  • 211 maskers
  • 700 kostuumaccessoires
  • 70 rekwisieten
  • 1596 kostuums
  • 435 maquettes
  • 17.064 kostuum- en decorontwerpen

Grote namen op het gebied van theatervormgeving als Nicolaas Wijnberg, Toer van Schayk, Frank Raven, Niels Hamel, Paul Gallis en Jan Aarntzen zijn in de collectie vertegenwoordigd met maquettes, decor- en kostuumontwerpen, kostuums en maskers.

De collectie wordt sinds 2013 beheerd door Bijzondere Collecties van de UvA. Voor raadpleging van de collectie, zie Raadplegen TIN Collectie.

Mode en Theaterkostuums

Groot voordeel van het ontwerpen voor theater is de vrijheid van de ontwerper: geen vastgestelde herfstkleuren of modetrends. Hier vindt u enkele voorbeelden.

Kostuum gedragen door Lucie de Lange als vis in Er wordt gestrooid 75790.jpg

Kostuum gedragen door Lucie de Lange als vis in Er wordt gestrooid, 1989; ontwerp Jan Aarntzen.

Iris van Herpen ontwierp in 2010, in haar herkenbare stijl, fraaie theatrale kostuums voor Synthetic Twin van choreografe Nanine Linning.

Ook in de voorstelling Positive Sensations uit 2007 sloegen theatermakers en modeontwerpers de handen ineen. Introdans werkte hierbij samen met jonge modeontwerpers onder wie The People of the Labyrinths, Edwin Oudshoorn en Bas Kosters. De couturiers hebben hierbij de choreografie sterk beïnvloed. De kostuums beperkten de dansers in hun bewegingsvrijheid en er werd gedanst op de catwalk, zodat zij van alle kanten bekeken konden worden. Dit experiment was zo succesvol dat het in 2009 werd herhaald met andere ontwerpers.

Positive Sensations 108072.jpg Positive Sensations 108074.jpg

Foto's:Links: Sol Bilbao Lucui en Javier Rodrígues Cobos en Rechts: Heloïse Vellard (voorgrond) in Positive Sensations, 2007. Foto: Hans Gerritsen.

Viktor & Rolf ontwierpen kostuums voor twee dansvoorstellingen: No van choreografe Andrea Leine bij het Scapino Ballet en 2 Lips and Dancers and Space van Makram Hamdan bij het Nederlands Dans Theater.

Cabaretiers en zangers hullen zich ook graag in couture. Zo droeg Liesbeth List vaak een Frank Govers, net als Jasperina de Jong. De groep Purper hulde zich weleens in Sheila de Vries, Adèle Bloemendaal in Frans Molenaar en Eric van Sauers stak zich voor Een fijn warm mens in een Tommy Hilfiger.

Kt02123.00a.jpg Kt02018.000.jpg

Foto's: Links: Jasje van Frans Molenaar gedragen door Henni Orri in Nina; rechts: Jasje en gilet van Frank Govers gedragen door Annet Nieuwenhuijzen in Wie is bang voor Virginia Woolf?

Conny Stuart droeg o.a. creaties van Max Heijmans. Dick Holthaus ontwierp in 1969 voor haar twee japonnen in de musical Met Man en Muis van Annie M.G. Schmidt.

Kostuum gedragen door Conny Stuart in de finale Aardig voor elkaar van het stuk Man en Muis Annie M.G. Schmidt 74446.jpg Kostuum gedragen door Conny Stuart in het proloog Nou daar gaan we dan uit het stuk Met Man en Muis Annie M.G. Schmidt 74450.jpg Met man en muis 128020.jpg

Foto's: Kostuums ontworpen door modeontwerper Dick Holthaus en gedragen door Conny Stuart in de de musical Met Man en Muis (Annie M.G. Schmidt), 1969. Rechts: Conny Stuart in de musical Met Man en Muis. Foto: Jutka Rona.