De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamTheatergroep Carver
Opgericht1989
Opgeheven2013
DisciplineMime, Toneel
 Website
Portret van Beppie Melissen 102135.jpg

Portret van Leny Breederveld 102152.jpg Portret van René van t Hof 102126.jpg

1: Beppie Melissen | 2: Leny Breederveld | 3: René van 't Hof

Foto's: Stephan van Hesteren. Collectie TIN.

Informatie

Theatergroep Carver was een mime- en toneelgezelschap dat In 1989 werd begonnen door als een klein gezelschap de drie theatermakers Beppie Melissen, René van 't Hof en Leny Breederveld met de voorstelling Carver, Verplaatst u zich eens in mij. Vanaf die eerste voorstelling heeft de groep zich met haar naam verbonden aan de schrijver Raymond Carver en zijn voorkeur voor het dirty realism: de troosteloze absurditeit van alledag. Carver zoekt naar situaties, plekken en omstandigheden die op schrijnende en vaak hilarische wijze het droevige geploeter van gewone mensen tonen. Door ‘in te zoomen' op de allerkleinste details leggen zij een tragikomische werkelijkheid bloot die vaak pijnlijk herkenbaar is.

Een jaar daarna, in 1990, breekt het gezelschap door met de voorstelling Café Lehmitz, waarvoor het de Dommelsch Theaterprijs en de De VSCD Mimeprijs ontvangt. Vele voorstellingen volgen, waaronder Fred, Ex en het theaterfeuilleton Pi, Po, Pu, Pa & Pé. In 1997 ontvangt het gezelschap de Prijs van de Kritiek voor haar hele oeuvre.

Inmiddels was het gezelschap uitgegroeid tot een wijdvertakte pool van medewerkers die zich met regelmaat aan het gezelschap verbinden.

Ondanks een positief advies van het Fonds Podiumkunsten, krijgt Carver met ingang van 2013 geen subsidie meer.

Voorstellingen (archief)

Een overzicht van de producties die het gezelschap in première heeft gebracht, al of niet in samenwerking of als co-producent met andere podiumkunsten-instellingen.

Bronnen