De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamTheater Concordia K&C, Enschede
PlaatsEnschede
TypeTheaterzaal
 Website


Informatie

Concordia is het Centrum voor de kunsten in de binnenstad van Enschede: films, theatervoorstellingen en exposities in verschillende beeldende kunstdisciplines van (inter)nationale kunstenaars.

Geschiedenis van het theater

Gebouwd als: Gemeenschapsgebouw van de Rooms-Katholieke Werkliedenvereniging, 1902, architect: A.L. Clemens

Herbouw: 1910, architect Jacques van Straaten. Sinds de herbouw na de brand van 1909, werden in Concordia besloten toneeluitvoeringen gegeven. Na overname door de gemeente Enschede in 1962 ook openbare toneel- en cabaretvoorstellingen. Officiële opening als theater: 8 maart 1974.

Concordia was oorspronkelijk het verenigingsgebouw van de R.-K. Werkliedenvereniging, met een restauratiezaal, bibliotheek, vergaderruimten, toneelzaal en logeergelegenheden. In de kelder was een spaarbank gevestigd. Het gebouw werd in 1909 door brand verwoest.

De herbouw werd geleid door de architect Jacq. van Straaten jr., die onder andere in Amsterdam het gebouw van de Bijenkorf heeft ontworpen. Het nieuwe gebouw werd tweemaal zo hoog, met nog meer vergaderruimten en logeermogelijkheden. In 1962 werd het gebouw aan de gemeente Enschede verkocht. Na lange onzekerheid besloot de gemeente het van binnen en van buiten te restaureren. In 1974 werd het gebouw als Concordia geopend.

Bij de verbouwing in 1978-1979 werd Concordia aan de eisen van een theater aangepast.

Premieres

Zie het overzicht van de voorstellingen die in deze theaterlocatie in première zijn gegaan, voorzover geregistreerd.

Zie ook Premieres Theater aan de Markt Concordia

Externe links

Zie ook de uitgebreide geschiedenis op de website van Members Ziggo.nl

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007