De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamTheater aan de Haven, 's-Gravenhage
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
ThemaToneel
Bouwjaar1970


Elektriciteitscentrale werd theater

In 1970 werd in het achtergedeelte van de voormalige elektriciteitscentrale aan de Westduinweg 30 in Den Haag/Scheveningen, ingericht voor Toneelgroep Arena (later de Nieuwe Komedie) o.l.v. Erik Vos. In 1962 werd o.a. door Vos Toneelgroep De Appel opgericht.

Aan de voorkant van het gebouw kwamen twee vlakke vloerzalen met elk een capaciteit van 100 plaatsen. Een glazen serre werd ingericht als foyer en bar. In 1973 begon De Appel hier met zijn voorstellingen. Het succes was zo groot dat uitgekeken moest worden naar een grotere accommodatie. Die werd gevonden in de voormalige tramremise aan de Duinstraat 6, niet ver van Theater aan de haven. Sinds 1976 is De Appel hier gevestigd. Vanaf dat zelfde jaar werd de Nieuwe Komedie vaste bespeler van Theater aan de Haven tot dat de groep in 1984 werd opgeheven. Het theater werd van toen af door de Stichting Theater aan de Haven geleid en geprogrammeerd. Later ging deze samen met de organisatie Het Gebeuren.

In 1993 verhuisde deze instelling naar Theater aan het Spui in Den Haag. Vervolgens werd het gebouw aan de Westduinweg sindsdien voor uiteenlopende gebeurtenissen gebruikt en uiteindelijk in 2016 gesloopt (bron: website Den Haag fm).

Premieres

Een overzicht van de voorstellingen die in dit theatergebouw in première zijn gegaan en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

Zie ook de voorstellingen die onder de naam Theater aan de Haven als producent in première zijn gebracht.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007