Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamTheater Zwembad De Regentes, 's-Gravenhage
Latere naamDe nieuwe Regentes
Opgericht1920 het zwembad, 2000 het theater
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
Theaterzalen2
 Website


Theater in zwembad

Het zwembad De Regentes, aan de Haagse Weimarstraat, was eens de grootste overdekte badinrichting van Europa. Het gebouw uit 1920 heeft fraaie art-deco elementen. Veel Hagenaars hebben hier hun zwemdiploma behaald en de tearoom op de eerste etage bezocht.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw, werd het bad afgekeurd in verband met nieuw milieubeleid. Aanvankelijk zou het gebouw in 1995 worden gesloopt, maar buurtbewoners namen het initiatief om het markante gebouw voor de buurt te behouden en het een andere bestemming te geven. De gemeente heeft dit inititief ondersteund door het gebouw in bruikleen te geven aan de Stichting Zwembad De Regentes, die er een theater van maakte. Ook werd een subsidie verleend.

Zo ontstond een curieus theater dat in de periode 2000-2008 floreerde. De voormalige zwembadhal werd de grote zaal ( vlakke vloer, 370 zitplaatsen) en de kleine zaal kwam in het voormalige kikkerbad. Daarnaast zijn er kleinere zalen in het voormalige ketelhuis, Het Diepe in het voormalige bassin van het zwembad en de Studio.

Door bezuinigingen en hoge onderhoudskosten dreigde er toch weer een einde te komen aan het theater. Maar via de altijd betrokken buurtbewoners, gepassioneerde medewerkers en cultuurliefhebbers kon dit opmerkelijke theater toch behouden blijven en voortleven als De Nieuwe Regentes. Het is nu weer een waardevol theater van de stad en van het Regentessekwartier. Bewoners daarvan, die zo met raad en daad hun 'Buurthuis' steunden en steunen, kregen allen een Buurtpas waarmee zij tegen gereduceerde tarieven voorstellingen kunnen bezoeken.

Premieres

Zie Voorstellingen, die in dit theater in première zijn gegaan

Bronnen