Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

DenHaag Nieuwe Schoolstraat23.jpg

NaamTheater Pepijn, 's-Gravenhage
Opgericht1964
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
Openingsdatum18 december 1964
OpeningsvoorstellingOh, pardon! - PePijn BV - 1964-12-18
 Website


Informatie

Gebouwd als: Pakhuis

Opening als theater: 1964

De locatie van Theater Pepijn is in een dubbel pakhuis, waar in de eerste decennia van de twintigste eeuw een smederij was gevestigd. Op 18 december 1964 – de avond dat het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen afbrandde – werd het theater geopend met de voorstelling Oh pardon door Cabaret Pepijn onder leiding van Paul van Vliet die ook de initiatiefnemer van het theater was. Het cabaret was een groot succes en heeft zeven jaar bestaan; begin 1970 viel de groep uiteen en ging ieder zijn eigen weg.

Vanaf begin 1970 werd Theater Pepijn een typisch ‘starters’-theater voor beginnende cabaretiers. In 1974 werd de Stichting Theater Pepijn opgericht, die bemiddelt bij optredens van artiesten van uiteenlopende disciplines. In 1992 is het theater grondig opgeknapt.

De zaal biedt plaats aan 100 bezoekers en het speelvlak is ca. 7 meter breed en 6 meter diep.

Financieel werd het steeds moeilijker het theater op de been te houden. Verschillende bekende artiesten, waaronder o.a. Youp van 't Hek, gaven voorstellingen om niet om de kas te spekken. Een definitieve oplossing kwam toen in 2000 de exploitatie van Pepijn voor fl.1.-- door Diligentia werd overgenomen.

Premieres

Zie Premieres in Theater Pepijn, 's-Gravenhage

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007