Theater Klank en Beeld

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Voorgeschiedenis

Initiatiefnemer tot het opzetten van een geluids- en beeldarchief van Nederlands theater was Gerard Piesaar. Vanaf 1959 begon hij, onder het label Pythia, met het opnemen van toneelregistraties, onder andere monologen van Ko van Dijk. In 1960 wordt de eerste live registratie op plaat uitgegeven: Potash en Perlemoer, op het Pythia-label.

In 1962 raakt ook Philips geïnteresseerd, en met Gerard Piesaar als productieleider, worden enkele langspeelplaten uitgebracht in de "Parlando" serie.

Oprichting

Op initiatief van Gerard Piesaar, Lou Hoefnagels, Donald Bleijleve wordt uiteindelijk op 1 juni 1965 (Gerard Piesaar overleed op 31 maart 1965, dus heeft dit net niet meer meegemaakt) de "Stichting Geluid- en Beeld-archief van het Toneelmuseum" opgericht. De roepnaam zou later "Theater Klank & Beeld" worden, maar dat is nooit een officiële naam geworden. De Stichting betrok een kelder van het Toneelmuseum; Lou Hoefnagels werd directeur.

Fusie

Het Toneelmuseum (met bibliotheek en kleinkunst afdeling) en Theater Klank & Beeld woonden al jaren samen en maakten gebruik van elkaars faciliteiten. Onder druk van het ministerie werden de stichtingen, samen met het ITI (het Nederlands centrum van het Internationaal Theater Instituut) in Den Haag, samengevoegd en het Nederlands Theater Instituut werd in 1978 opgericht.

Raadpleging geluid- en beeldcollectie

De collectie wordt vanaf 2013 beheerd door Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en is daar ook raadpleegbaar, zie daarvoor Raadplegen TIN Collectie.

Een aantal videoregistraties zijn integraal op de Theaterencyclopedie gepubliceerd. Zie hiervoor: Video.

Bron