Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamTheater Kikker, Utrecht
PlaatsUtrecht
TypeTheaterzaal
 Website


Theater Kikker

Gebouwd als: Schoolgebouw

Bouwjaar: 1978-1979

Verbouwd: 2001. Uitbreiding met een grote zaal. Architect Roberto Cavallo.

De geschiedenis van Theater Kikker begint in 1972. In de geest van de tijd heette het toen Tejater Kikker. De naam is ontleent aan het Kikkeren, dat een onderdeel vormt van het ontgroeningsritueel van studenten. Het Utrechts studentencorps wilde iets aan zijn imago, van naar binnen gerichte en weinig sociaal betrokken organisatie, doen en een eigen theater leek daartoe een goede mogelijkheid. In het hoofdgebouw aan het Janskerkhof werd een (vlakke vloer) podium ingericht voor eigentijds toneel, cabaret, en muziek van jazz tot folk. In het eerste jaar berustte de leiding bij het corps en de uvsv-leden. Maar al spoedig werd dat overgedragen aan een professionele programmeur en vrijwilligers. Het samengaan van een theater en studentensociëteit bleek niet goed te werken. Er ontstonden over en weer irritaties en overlast. Het theater had inmiddels toch wel zo’n voorname plaats in het Utrechtse culturele leven verworven dat met gemeentelijke steun werd uitgekeken naar een andere locatie. Dat werd de oude school aan de Ganzenmarkt.

Het theater werd na de verbouwing op 30 maart 2001 officieus geopend met Medea van Theatergroep Aluin; de officiële opening volgde op 8 september 2001 met Feestbeest van Sanne Vogel en A touch of Weill van Joaquim Sabbaté.

N.B.: voor Producent Theater Kikker, zie: Producent Theater Kikker

Premieres

Zie Premieres Theater Kikker, Utrecht

zie ook Premieres onder de naam Tejater Kikker

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw (geactualiseerd), Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007