De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamTheater De Speeldoos, Zaandam
PlaatsZaandam
TypeTheaterzaal
Openingsdatum2 januari 1970


Geschiedenis: Lyceum-aula wordt theater

In de jaren 1968-1969 werd aan de Vincent van Goghweg 44/B in Zaandam het Zaanlands Lyceum gebouwd, ontworpen door de architect G.M.G. Bakker. De aula werd van meet af aan ook als theater gebruikt, dat op 2 januari 1970 als zodanig officieel werd geopend met een concert door het Radio Promenade Orkest o.l.v. Jan Schaap.

De zaal had een capaciteit van 700 bezoekers en er was 1 balkon en een orkestbak. Er werd breed geprogrammeerd. Het Lijsttoneel had een opening van 20 meter breed en 7,15 meter hoog. Het toneel zelf mat 20 meter breed, 7,50 meter diep en 9,50 meter hoog.

Het theater kende een groot aantal tekortkomingen en enkele acteurs weigerden er zelfs te spelen. Het toneel zou te klein en de vloer extreem hoog zijn, de akoestiek moeilijk. Het theater werd lange tijd vooral gezien als een noodoplossing tot er geld genoeg was voor het nieuwe Zaantheater. In 1997 werd het uiteindelijk gesloopt.

Premieres

Zie Premieres Theater De Speeldoos

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007