Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

Overige inspiratiebronnenAutobiografie van Maria Von Trapp: The Story of the Trapp Family Singers
De film Die Trapp-Familie (1956)
Libretto (met teksten van)Howard Lindsay, Russel Crouse
LiedtekstenOscar Hammerstein
ComponistRichard Rodgers
Wereldpremière op16 november 1959
Wereldpremière teNew York
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

The Sound of Music vertelt het waargebeurde verhaal van zuster Maria en de familie Von Trapp, tegen de achtergrond van de naderende Tweede Wereldoorlog.

Maria leeft als non in een klooster, maar het lijkt Moeder Overste een goed idee dat Maria een tijd buiten het klooster gaat leven. Ze komt als gouvernante terecht bij Kapitein Von Trapp en zijn zeven kinderen. De kinderen hebben hun moeder verloren, en worden zeer streng opgevoed door hun vader, met militaire precisie.

Op haar beurt probeert Maria de kinderen, zonder dat de kapitein het door heeft, ook wat plezier bij te brengen. Ze leert hen hun muzikaliteit te ontdekken, door hen de basis van het zingen aan te leren. Door haar handelen weet ze de kinderen te ontdooien, en indirect merkt ook Kapitein Von Trapp dat er meer is dan orde en discipline. Er ontstaat een romance tussen de Kapitein en Maria, en ze trouwen.

Als de kapitein, die fel tegen de Anschluss van Oostenrijk bij het Duitse Rijk is, een oproep krijgt dat hij moet gaan dienen in Bremen, verzinnen ze een list. Als de Zingende familie Von Trapp treden ze op hun laatste avond in Salzburg op tijdens het Kaltzberg Festival. Terwijl de wachters in de zaal wachten tot de avond voorbij is, zodat ze kapitein kunnen begeleiden naar Duitsland, weet de familie te ontsnappen via de Alpentoppen.

Informatie

Hoewel het oorspronkelijke plan een toneelstuk over het verhaal van de familie Von Trapp zou zijn, besloot regisseur Vincent J. Donehue al snel besloten dat een musicalvorm beter zou passen bij dit verhaal. Op 16 november 1959 ging de musical The Sound of Music in première in New York, in het Lunt-Fontanne Theatre. Voor deze première vonden er al enkele try-out voorstellingen plaats in New Haven en Boston.

De film uit 1965, met Julie Andrews in de hoofdrol van Maria, werd een wereldwijd succes. De muziek, zoals de nummers Do-Re-Mi, Edelweiss, My Favorite Things, Climb Ev'ry Mountain en Sixteen Going On Seventeen werden stuk voor stuk klassiekers.

In Nederland is de voorstelling verscheidene keren te zien geweest. De eerste keer was al in 1964, met Mieke Bos als Maria, en Johan Heesters als Kapitein Von Trapp.

Tijdens de laatste drie producties - in 2002 door Joop van den Ende Theaterproducties BV, en in 2008 en 2014 door V&V Entertainment B.V./Albert Verlinde Entertainment B.V. - zijn verschillende acteurs en actrices doorgegroeid in rollen. Zo speelde Maaike Widdershoven in 2002 de rol van Maria, en keerde ze in 2014 terug als Moeder Overste. In 2008 was Anouk Maas te zien als oudste dochter Liesl; zes jaar later (in 2014) mocht ze Maria spelen. En Vajèn van den Bosch, die in 2008 kleine Martha speelde, keerde in 2014 terug als Liesl.

Overzicht titel

Producties met de titel 'The Sound of Music '

Bronnen