Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

Oorspronkelijke titelSpyashaya krasavitsa
ComponistPjotr Iljitsj Tsjaikovski
ChoreograafMarius Petipa
Wereldpremière op15 januari 1890
Wereldpremière teMariinski Theater, St. Petersburg
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het ballet verhaalt het sprookje van Charles Perrault "La Belle au bois Dormant" of in de versie van de gebroeders Grimm, getiteld "Dornröschen" en in het Nederlands "Doornroosje".

Het gaat over prinses die in een honderdjarige slaapt valt, samen met het gehele hof, vanwege een vloek die bij haar doopfeest werd uitgesproken door een kwade fee die geen uitnodiging had gekregen, voor de doopplechtigheid.

Zij wordt 100 jaar later wakker gekust door een prins die haar in een donker doornbos aantreft. Hun huwelijksfeest wordt groots gevierd in aanwezigheid van veel andere sprookjes figuren en zij leefden nog lang en gelukkig.

Verdere informatie

In Nederland is dit sprookjes ballet het meest gepresenteerd on de Engelse naam The Sleeping Beauty, maar is ook uitgevoerd onder de Franse titel La belle au bois dormant en onder de Nederlandse namen De schone slaapster of Doornroosje. Deze laatste naam is genomen van een iets andere versie van dit sprookje van de Gebroeders Grimm.

Zie voor de verdere inhoud, de uitvoeringsgeschiedenis etc. wikipedia in het Nederlandsof iets uitgebreider wikipedia in het Engels

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen. Het gaat om zowel complete producties als fragmenten.

Alle geregistreerde voorstellingen zeggen zich in meerdere of mindere mate te baseren op het origineel in de choreografie van Marius Petipa, dat beperkt zich echter vaak tot enkele choreografische hoogtepunten. De overige choreografie en soms ook de details van verhaallijn zijn de betreffende latere choreografen, balletmeesters en regisseurs.

Overzicht titel

Producties met de titel 'The Sleeping Beauty '...meer