Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Verhaal

The Fantasticks is het verhaal van twee naast elkaar wonende, overdreven romantische geliefden die elkaar beminnen ondanks het verbod van hun vaders. Deze vaders hebben zelfs een hoge muur tussen hun tuinen gebouwd om contact tussen de jongelui te verhinderen. Desondanks ontmoeten de geliefden elkaar heimelijk, maar niet alleen zij: ook hun vaders houden verborgen samenkomsten. Het blijkt dan dat ze goede vrienden zijn, die de komedie van hun vijandschap juist opvoeren om hun kinderen met elkaar te laten trouwen. Want, zo redeneren zij: wat je je kinderen vraagt, doen ze toch niet en wat je ze verbiedt, doen ze juist wèl. Een in scène gezette ontvoering geeft de jongen de kans om het meisje te redden en de vaders om zich zogenaamd te verzoenen. Als eenmaal de muur is afgebroken en de situatie van het vermeende sprookjesachtige samenzijn is bereikt, valt het iedereen tegen. De vaders krijgen echt ruzie, hun complot komt uit, de kinderen krijgen ook ruzie en de muur wordt - nu met grimmige bedoelingen - herbouwd. Pas als zij hebben geleerd elkaar niet door een romantische bril waar te nemen, krijgen zij begrip voor de werkelijkheid, waardoor zij uiteindelijk toch weer bij elkaar komen.

Context

Losjes gebaseerd op Les Romanesques van Edmund Rostand (ook wel bekend van zijn toneelstuk Cyrano de Bergerac), is The Fantasticks een musical van Harvey Schmidt en Tom Jones. In 1960 ging deze voorstelling Off-Broadway in première. The Fantasticks was vanaf de première tot 2002 te zien. Dit gegeven zorgt ervoor dat deze Off-Broadway productie met 17.162 voorstellingen wereldwijd de langstlopende musicalproductie is geworden. Op 30 december 1967 was de première in Nederland.
Het is een kleine musical met een kleine bezetting – acht acteurs en een orkest van vier man.

Een recensie uit Trouw omschreef het stuk als volgt: “Het is een poëtisch humoristisch spel, dat aan speelse charme wint door het tikkeltje ironie, waarmee het verteld wordt in karakteristieke teksten, fijne liedjes en sfeervol het klimaat illustrerende melodietjes.”

Anders dan de standaard musicals uit die periode, bevatte The Fantasticks “geen ballet, geen koor, geen overdonderende décor-toestanden, alleen een combo van vier voor de begeleiding in de allerminste eenvoudige songs.”

Hans van den Bergh schreef in het Parool na de première in 1968: “Harvey L. Schmidt heeft er voor piano, harp, bas en slagwerk opmerkelijke smeuïge muziek bijgeschreven, die origineel klinkt en toch goeddeels lekker in het gehoor ligt.”

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Henk Votel - De toneelmeester
Cor Stedelinck - De verteller
Mary Wagenaar - Het meisje
Lex Schoorel - De jongen
Joop van der Donk - De vader van het meisje
Frans Koppers - De vader van de jongen
John Soer - De oude acteur


   Muzikale uitvoering: Henk van Dijk (musicus/componist), Chris Dekker, Maarten van Regteren Altena en Mapje Keereweer

   Maquette

   The fantasticks 369260.jpg
   Maquette door Nicolaas Wijnberg. Foto: Ernst Moritz. Collectie TiN.

   Bronnen